fbpx

Серак спря Анджей Баргиел от спускане със ски от Еверест

Надвиснал леден блок с размери на апартамент спря полякът Анджей Баргиел от спускане със ски от Еврест. Това съобщи самият той на Фейсбук страницата си.

https://www.facebook.com/watch/?v=429102674412042

31-годишняит Баргиел, който миналата година осъществи първото цялостно спускане със ски от K2, направи рядък опит да изкачи първенеца на планетата и да се спусне от него без употребата на кислород.

Но огромен серак е надвиснал опасно по ледника Кхумбу, по пътя за лагер 1. Баргиел и останалите алпинисти, които искат да изкачат Еверест през есенния сезон, се надяваха, че парчето лед с размери 50х30 м ще се откъсне и ще отвори пътя им нагоре.

“Ходенето по ледопада в момента е изключително опасно”, написа Баргиел във Фейсбук, добавяйки, че няма да поеме риска. “Тук сме от дълго време, няма напредък и няма аклиматизация извън базовия лагер. Ето защо трябва да прекратим нашата експедиция, защото това е най-разумното решение.” Решението беше взето, след като дрга експедиция си тръгна миналата седмица.

Есенните експедиции на Еверест са редки, заради по-заснежения терен, късите и по-студени дни и по-малкия прозорец за изкачване, в сравнение с пролетта. Непал издаде едва 10 пермита за изкачвания този сезон.

Баргиел хвърли око на Еверест само година, след като направи първото спускане със ски от втория по височина връх в света К2.

Преди това той е правил и спускания от Манаслу, Броуд пик и Шиша пангма.

Много скиори са се спускали от Еверест, но засега никой от тях не го е направил безкислородно, каквото беше желанието на Баргиел.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!