fbpx

Серак спря Анджей Баргиел от спускане със ски от Еверест

Надвиснал леден блок с размери на апартамент спря полякът Анджей Баргиел от спускане със ски от Еврест. Това съобщи самият той на Фейсбук страницата си.

https://www.facebook.com/watch/?v=429102674412042

31-годишняит Баргиел, който миналата година осъществи първото цялостно спускане със ски от K2, направи рядък опит да изкачи първенеца на планетата и да се спусне от него без употребата на кислород.

Но огромен серак е надвиснал опасно по ледника Кхумбу, по пътя за лагер 1. Баргиел и останалите алпинисти, които искат да изкачат Еверест през есенния сезон, се надяваха, че парчето лед с размери 50х30 м ще се откъсне и ще отвори пътя им нагоре.

“Ходенето по ледопада в момента е изключително опасно”, написа Баргиел във Фейсбук, добавяйки, че няма да поеме риска. “Тук сме от дълго време, няма напредък и няма аклиматизация извън базовия лагер. Ето защо трябва да прекратим нашата експедиция, защото това е най-разумното решение.” Решението беше взето, след като дрга експедиция си тръгна миналата седмица.

Есенните експедиции на Еверест са редки, заради по-заснежения терен, късите и по-студени дни и по-малкия прозорец за изкачване, в сравнение с пролетта. Непал издаде едва 10 пермита за изкачвания този сезон.

Баргиел хвърли око на Еверест само година, след като направи първото спускане със ски от втория по височина връх в света К2.

Преди това той е правил и спускания от Манаслу, Броуд пик и Шиша пангма.

Много скиори са се спускали от Еверест, но засега никой от тях не го е направил безкислородно, каквото беше желанието на Баргиел.

Прочети  ПСС – домакин на световния форум на планинските спасители

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.