fbpx
петък, май 24, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеНовини

Скатов изкачи Дхаулагири, 4-ти осемхилядник за годината

Атанас Скатов изкачи и Дхаулагири. Той изпрати съобщение, че е на върха в 11:56 ч. българско време. Щурмът от последния лагер до връхната точка отне 19 часа.

Към атака на върха са се отправили около 40 алпинисти от различни експедиции , но до върха са достигнали едва около 8 човека днес.

Експедиция “Дхаулагири 2019” тази година беше съпроводена с много динамични промени на климатичните условия – обилни дъждове, ежедневни снеговалежи , вятър и слънце. Това доста затрудни аклиматизацията на Скатов, който успя да направи само една ротация по височинните лагери и атакува върха веднага след това, за да се възползва от последните хубави дни преди предстоящите ветрове.

Това е 4-ти осемхилядник за Наско за тази година, с което той подобри личния си рекорд от 3 върха за една година. През май той изкачи връх Канчендзьонга, а през юли – Гашербрум 1 и Гашербрум 2 в Пакистан.

Това е и 10-тия осемхилядник за Скатов, с който той изравнява постижението на Боян Петров.

До края на проекта за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на животинска храна остават за изкачване още 4 осемхилядника – върховете – К2, Броуд Пик, Нанга Парбат и Шиша Пангма.

С това си изкачване Скатов става и първия българин с 11 изкачени осемхилядника ( вр.Еверест е качвал 2 пъти) .

През 2017 г алпиниста успя да стане и първия българин завършил проект за изкачване на 7-те континентални първенци на планетата ( Seven Summits Vegan) отново с растителен режим на хранене.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!