fbpx

Скатов изкачи Дхаулагири, 4-ти осемхилядник за годината

Атанас Скатов изкачи и Дхаулагири. Той изпрати съобщение, че е на върха в 11:56 ч. българско време. Щурмът от последния лагер до връхната точка отне 19 часа.

Към атака на върха са се отправили около 40 алпинисти от различни експедиции , но до върха са достигнали едва около 8 човека днес.

Експедиция “Дхаулагири 2019” тази година беше съпроводена с много динамични промени на климатичните условия – обилни дъждове, ежедневни снеговалежи , вятър и слънце. Това доста затрудни аклиматизацията на Скатов, който успя да направи само една ротация по височинните лагери и атакува върха веднага след това, за да се възползва от последните хубави дни преди предстоящите ветрове.

Това е 4-ти осемхилядник за Наско за тази година, с което той подобри личния си рекорд от 3 върха за една година. През май той изкачи връх Канчендзьонга, а през юли – Гашербрум 1 и Гашербрум 2 в Пакистан.

Това е и 10-тия осемхилядник за Скатов, с който той изравнява постижението на Боян Петров.

До края на проекта за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на животинска храна остават за изкачване още 4 осемхилядника – върховете – К2, Броуд Пик, Нанга Парбат и Шиша Пангма.

С това си изкачване Скатов става и първия българин с 11 изкачени осемхилядника ( вр.Еверест е качвал 2 пъти) .

През 2017 г алпиниста успя да стане и първия българин завършил проект за изкачване на 7-те континентални първенци на планетата ( Seven Summits Vegan) отново с растителен режим на хранене.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!