fbpx

Лавина край Мачу Пикчу. Петима загинаха

Около 400 000 куб. м. лед и камъни се отксънаха от западната страна на планината Салкантай край езерото Хумантай. Свличането на масите доведе до неговото препълване и повдигане на нивото на едноименната река Салкантай.

Мястото на инцидента е недалеч от туристическата атракция Мачу Пикчу в Перу, която ежегодни привлича хиляди туристи от цял свят.

Излязлата от бреговете си река е помела по пътя си най-малко 15 села, вследствие на което са загинали 5 души, а други 10 са в неизвестност.

“Наводнението в окръг Санта-Тереза, район Куско, запчона от ледника Салкантай (6 271 м н.в.) в следствие на откъсването на огромна снежна лавина от западния склон на едноименната планина. Не по-малко от 400 000 куб.м. сняг и камъни са достигнали езерото Хантай, което се е препълнило и е излязло от бреговете си”, съобщи подробности за станалото глациологът Хулио Монтенегро.

За съжаление, информацията не е систематизирана и не е извършен експертен анализ. Трагедията е станала на 23 февруари.

Прочети  Жена стъпи на всички 14 осемхилядника

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


Notice: Undefined index: popup_cookie_pivcs in /home/varhove/public_html/wordpress/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
×

Последвайте ни във Facebook