fbpx
събота, април 13, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеНовини

Маргарет Воад-Бюман – първата жена, изкачила всички 4-хилядници в Алпите

В Алпите 82 върха се извисяват на височина над 4000 метра. Жителката на Саас Фе, Швейцария, бизнесдама, майка на две деца Маргарет Воад-Бюман стана първата жена в света, която се изкачи на всеки един от тях.

Маргарет има сестра, която споделя увлечението й и вече е била на 48 алпийски върхове над 4000 метра.
С „планинския” вирус двете се заразяват от чичо си, гидът Ксавие Бюман, с който на 13 – годишна възраст Маргарет се изкачва на първия си 4-хилядник Алалин.

През 1985 г. Маргарет и нейните деца, тогава ученици, започва да ходи по планините и изкачва Алалин, Брейтхорн и Бисхорн.

Малко по малко, със своя съпруг тя изкачва 44 върха над 4000 метра. Тогава възникнало и желанието да изкачи всички 82 4-хилядника: апетитът идва с яденето!

Отправна точка за Маргарет се счита 23 август 2001 г.

снимка: saas-fe.ch

Трябва да се отбележи, че швейцарката не е гид и не се счита за професионален алпинист, тя винаги прави изкачванията си с водачи, най-често със своя син – 28-годишния Габриел, професионален планински водач.

Дългогодишната епопея завършва на 10 август 2008 г. на Егюи дю Диабле (Монблан дю Такюл).

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!