fbpx

Марк Жирардели: Бих направил Витоша домакин на Зимните младежки олимпийски игри през 2016 г.

“Ски спортът е скъп спорт. Много е хубав, но не е евтин. България има много добра даденост да стане голяма зимна сила и от това – богата страна. Ски зони като Пампорово, Боровец, Банско и Витоша могат да ви отведат далече. Ако работите.”
Това заявява пред в. “7 дни спорт” многократният световен шампион по ски алпийски дисциплини Марк Жирардели, който преди дни бе официален гост на възстановеното Градско първенство на столичните училища по ски и сноуборд за купа “Витоша”.
“В България най-голям потенциал за развитие на зимните спортове има Витоша. Никъде в света няма столица като София, която да има пред вратата си такава хубава гледка. Това е идеалният шанс – да имаш град с 2 милиона жители и такава планина. Трябва да направите програми за децата и младежите”, убеден е Марк Жирардели. Той пояснява, че в Швейцария, Германия и Австрия тези програми движат напред ските. “Разбира се, трябва да създадете модерни писти и лифтове. Това ще ви даде и имиджа на един модерен град, говоря за София”, пояснява световната ски легенда.
Марк Жирардели споделя, че е карал ски на Витоша, но когато води у нас различни бизнесмени от Европа, предпочита да ги води на Банско. “А ако можех да им покажа Витоша, ще стане чудо. Сега какво да им покажа – лифтове на 50 години? А те са хора, които могат да превърнат София в европейски зимен курорт. Това е огромен бизнес, големи възможности”, казва той.
Когато говори за нереализираните възможности на Витоша, Марк става емоционален. “Колко туристи идват в София? Колко от тези, които идват в София, отиват на ски на Витоша, колко от тях разказват, когато се върнат в своите страни? Не разбирам как търпите такова противоречие – на Банско всичко да е супер. Хотели, лифтове, писти, храна, кръчми – всички са възхитени и идват пак. А на Витоша няма нищо” недоумява той.
”Бих направил Витоша домакин на Зимните младежки олимпийски игри през 2016 г.”, категоричен е австриецът с люксембургски паспорт. И обяснява, че няма по-голяма реклама по целия свят от подобно домакинство.
“Няма пари, които могат да платят такава реклама. ФИС Стои 100 процента зад тази моя идея за София. И ще окаже голямо влияние в МОК. Всички казват – след като в Банско всичко е толкова супер, значи на Витоша ще е чудо”, разказва той.
“Вие дори не разбирате какво е Линдзи Вон да говори с възхищение за Банско и вашата страна. А тя говори”, казва Жирардели.
Когато се заговори за не особено успешното представяне на българските олимпийци във Ванкувър, прочутият скиор има своето обяснение. “В цяла България има толкова млади скиори, колкото в един малък ски клуб в Швейцария или в Австрия – обяснява той. – Всеки ски клуб в Австрия или Швейцария има поне 100, но често 200 състезателчета, които тренират на професионално ниво. А в цяла България има най-много 50 деца, които тренират понякога. Миналата година вашата федерация изпрати най-добрите деца да тренират в Банско. Аз карах с тях. Ами това бяха 20 деца. В Австрия в състезания участват 10 000 деца и те тренират два пъти на ден всеки божи ден. От тях излизат по един-двама големи скиори, и то не всяка година. Ето защо смятам, че представянето на българите беше логично. Не забравяйте, че в алпийските дисцплини и австрийците не взеха медал.”
”В Австрия има 30 000 км ски писти – разказва Марк. – А вие имате по официални данни 150 км, но всъщност са по-малко. Лифтовете само в един курорт в Алпите имат по-голям капацитет от всички лифтове в България. А броят на австрийските курорти е 250.”
За Марк Жирардели Сочи, който ще е следващият град-домакин на зимна олимпиада е абсурдно място. “ Сочи няма никаква инфраструктура за зимен спорт. По-добре беше олимпиадата да беше дадена на София и Банско”, отсича той.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!