fbpx

Мега пътеката Виа Динарика ще свързва Словения с Албания

viadinarica1Планинари ентусиасти, Неправителствени организации и частни компании от Западните Балкани разработват мега пътека, наречена Виа Динарика. Тя ще свързва Словения с Албания чрез серии от пешеходни, вело и рафтинг маршрути с обща дължина 2000 км, които ще пресекат Динарските Алпи.
“Това е много предизвикателен проект,”  разказва Олга Латинвич, координатор на проекта от неправителствената организация “Тера Динарика”, която е водеща в разработването на маршрута на Виа Динарика за Босна и Херцеговина.Идеята датира от 2006 г., когато Гордан Папач, планинар от Хърватия, първи предлага свързването на съществуващите маршрути  в Динарските Алпи в цяла мега пътека,  вземайки за пример Виа Алпина,  която вече съществува в Европа или пътеката на Апалачите в САЩ.

Стартът на проекта беше поставен през 2013 г.

Пътеката, отбелязана с бяло на картата, започва в Словения, близо до пещерата Постойнска яма и се спуска през хърватската част на Динарските Алпи, преди да влезе в южната част на Босна и Херцеговина, преминава през черногорския национален парк Дурмитор и достига Албания.

via dinarica map

postoinska-yamaЕдна от целите на проекта е да свърже по естествен начин петте държави от Западните Балкани чрез възстановяване на стари пътеки, включително и древни пътища използвани в миналото от овчари и търговци.

Очаква се изграждането на Виа Динарика не само да подсили туристическия потенциал на  региона, но и  да позволи развитието на някои селски региони  по протежението на маршрута, окуражавайки жителите им да предложат услуги на туристите.

“Виа Динарика предоставя голяма възможност за развитие на нашия регион,” казва Анте Вукадин, член на планинарската организация в Томиславград.

“Имаме около 400 посетители през 6-месечния сезон на 2015 … когато проектът бъде осъществен, очакваме  да дойдат 2000,” надява се той.

Прочети  Загина Валерий Розов

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!