fbpx

Метеостанции и нови сензори за мерене на снега в началото на фрирайд сезона

Още метеостанции и нови сензори за мерене на снежната покривка в началото на фрирайд сезона е каузата, за която тази година Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС) набира средства съвместно с Meteo.Rocks.

Това напомниха от организацията на проведената вчера лекция по лавинна безопасност в Софийския университет.

Поставянето на апаратурата ще позволи да се вижда дистанционно дали вали и трупа, дали има силен вятър, който пренася сняг и го навява в подветрените склонове, каква е температурата в даден район и как варира тя. Все неща, които са първостепенни за преценяването на тенденциите в развитието на лавинната обстановка, обясняват от БАССЕС.

Вярваме, че това ще помогне на цялата ни планинарска общност да “виждаме” по-добре метеорологичната обстановка в планините ни и така ще допринесе за повече безопасност при любимите ни занимания! 

Миналата година съвместно с ПСС асоциацията на фрирайдърите стартира кампания за поставяне на информационни табели и чекъри за работата на лавинни уреди.

Към момента такива са поставени на х. Алеко и х. Мальовица, а тази седмица започва качването на табелите за х. Яворов, х. Вихрен и х. Безбог. 

Лекцията вчера представи основните неща за лавините, безопасността и спасяването в случай на инцидент. Участниците научиха как правилно да избират маршрута на движение и спускане в зимната планина. Обърнато бе внимание на типичните ситуации и “капани”, които стоят в основата на лавинните инциденти, както и най-опасните места в България.

 

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!