fbpx

Почина Аврам Аврамов – ръководител на първата българска експедиция на Еверест

Почина алпинистът Аврам Аврамов, ръководител на първата българска експедиция на Еверест.

Роден през 1933 г., с алпинизъм започва да се занимава още през 50-те години на миналия век. Осъществил е множество изкачвания в нашите планини. На един от зимните траверси изгубва част от пръстите на краката си, но това не го спира от алпинизма.

През 1961 г. и 1964 г. е в състава на националния отбор за Безенгийската стена. През 1967 г. заедно с още 5 алпинисти стават първите българи, изкачили седемхилядник – пик Ленин (7134 м.)

Ръководител е на експедицията, осъществила първото българско изкачване на вр. Комунизъм, днес вр. Исмаил Самани (7495 м.) Аврам Аврамов е ръководител на българската експедиция “Еверест-84”, когато 5 българи успяха да стъпят на най-високия връх на планетата. 

Аврам Аврамов е завършил ВИФ със специалност туризъм – алпинизъм, работил като инструктор и директор на ЦПШ “Мальовица” повече от 15 години, бил е треньор по алпинизъм при Централния съвет на БТС, завеждал е отдел „Физкултура, спорт и туризъм“ при градския съвет на БПС в София. Многократно е бил избиран на ръководни длъжности в бюрата на РКА, БФА и БАК. Аврам Аврамов е награждаван многократно с държавни и правителствени отличия за високи постижения в алпинизма и неговото развитие – Герой на социалистическия труд”, орден “Народна република България” – III степен, “Девети септември”, „Червено знаме на труда“, „Кирил и Методий“ – II ст. „За спортна слава“ – I ст. Удостоен е с отличията “Заслужил деятел на БТС”, почетен гражданин на гр. София, “Заслужил треньор”.

Прочети  Спасиха руска туристка в Рила

Поклон пред паметта му!

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!