fbpx

Загина фрий соло катерачът Брад Гоубрайт

Американският фрий соло катерач Брад Гоубрайт загина в сряда при слизане от стената на Ел Потеро Чико в Мексико – популярна дестинация за катерене в северната част на страната.

31-годишният Гоубрайт пътуваше заедно с друг американец – 26-годишният Ейдън Джейкъбсън, който сподели в Инстаграм на 13 ноември, че се отправя в планината за три седмици.

Двамата спускали стената на рапел с 80-метрово въже в сряда около 15:30 ч., когато падат, съобщиха от полицията в Нуево Леон. Гоубрайт пада около 300 м. и загива на място, докато Джейкъбсън оцелява с наранен крак.

Раненият алпинист е свален от стената от други катерачи и спасителната служба.

Двамата са пътували в планината Сендеро Луминосо или маршрут на светещата пътека, който се извисява на 800-900 м височина.

„Той може да бъде изкачен за два дни, независимо дали по ръба или вертикално“, съобщи Енрике Гуадарама, говорител на полицията в Нуево Леон.

“Толкова съжалявам да науча, че Брад Гоубрайт току-що е загинал при катерачен инцидент”, написа Алекс Хонолд в Инстраграм. “Той беше толкова нежна, топла душа—един от шепата партньори, с които обичах да прекарвам деня си. Предполагам, че трябва да спомена нещо защо трябва да бъдем предпазливи и за присъщите рискове на катеренето, но наистина не ме е грижа за това сега. Просто съм тъжен за Брад и семейството му.” 

Това е второто падане на именит катерач през последните две седмици. Професионалният катерач Емили Харингтън беше приета в болница по-рано тази седмица след падане при опит да изкачи Ел Кап в Националния парк Йосемити.

Прочети  Спасителна акция в Стара планина

Соло катеренето напоследък набира популярност в Америка, след излизането на филма „Free Solo“.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.