fbpx

Възобновяват северния базов лагер на Анапурна за туристи

Северният базов лагер на Анапурна ще бъде възобновен по инициатива на правителството на Непал.

Той е установен за първи път от Маурис Херцог и екипът му, които правят опир за изкачване на Анапурна I (8091 м) на 3 юни 1950 г., три години преди първото изкачване на Еверест.

Следвайки стъпките на Херцог, сега правителството иска да популяризира северния базов лагер, разположен на 4190 метра надморска височина. Непалският съвет за туризъм (NTB), заедно с Асоциацията на трекинг агенциите от Непал (TAAN) и Проекта за опазване на зоната на Анапурна (ACAP) предоставиха подкрепата си за проучване и популяризиране на района.

Южният базов лагер е разположен в района Каски и е много популярен сред туристите. Ето защо, сега асоциацията иска да предприеме кампания за промотиране и на северния базов лагер.

Кампанията включва разширяване на туристическия маршрут и включването му в туристическите карти. 16 местни екипа, включително и техници, наскоро са се върнали от проучвания в района на северния лагер.

Освен това край мястото има езеро, широко 1.4 км. Пещерите, водопадите, горите, флората и фауната в района също са чудесни забележителности.

Comments

comments

Прочети  Скатов във финалната атака на Анапурна

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!