fbpx

Симоне Моро и Тамара Лунгер пробват зимен траверс на Гашербрум

“Тежката артилерия” в алпинизма – Симоне Моро обяви плановете си за 8-хилядници тази зима. В средата на декември той и Тамара Лунгер заминават за Каракорум, където ще направят опит за зимен траверс на Гашербрум I, известен и като Хидън пик. От върха плановете им са да слязат на Гашербрум Ла, седло на височина около 6500м, което води към Гашербрум II.

Гашербрум II за първи път е изкачен през зимата от самия Моро през февруари 2011, заедно с Денис Урубко и Кори Ричардс. Адам Биелицки и Януш Голаб от Полша се изкачиха на Гашербрум I на 8 март година по-късно.

Преминаването на двата едновременно през зимата би било забележителен подвиг. През 1984 г. един от най-мощните екипи в историята на Хималаите, Райнхолд Меснер и Ханс Камерлендер, направи това двойно изкачване през лятото. Това беше първият по рода си траверс между два 8-хилядника (без да се връщат в Базовия лагер) и никога досега не е повтарян на тези върхове през нито един сезон.

“35 години по-късно Тамара Лунгер и аз искаме да повторим това, но през зимата” , каза Моро.

Вместо традиционната аклиматизация, двамата използват хипербарна камера, инсталирана в центъра за проучвания Eurac в родния им град Болцано, Италия. Така, предварително аклиматизирани, те ще започнат изкачване веднага, след като пристигнат на базовия лагер. Физиолози наблюдават експеримента и също тестват колко дълго ще трае аклиматизацията след като двамата се завърнат от Пакистан. Те вече са имали престой в барокамерата в продължение на две седмици, а от тази седмица те ще остават там всеки ден.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!