fbpx

Симоне Моро и Тамара Лунгер пробват зимен траверс на Гашербрум

„Тежката артилерия“ в алпинизма – Симоне Моро обяви плановете си за 8-хилядници тази зима. В средата на декември той и Тамара Лунгер заминават за Каракорум, където ще направят опит за зимен траверс на Гашербрум I, известен и като Хидън пик. От върха плановете им са да слязат на Гашербрум Ла, седло на височина около 6500м, което води към Гашербрум II.

Гашербрум II за първи път е изкачен през зимата от самия Моро през февруари 2011, заедно с Денис Урубко и Кори Ричардс. Адам Биелицки и Януш Голаб от Полша се изкачиха на Гашербрум I на 8 март година по-късно.

Преминаването на двата едновременно през зимата би било забележителен подвиг. През 1984 г. един от най-мощните екипи в историята на Хималаите, Райнхолд Меснер и Ханс Камерлендер, направи това двойно изкачване през лятото. Това беше първият по рода си траверс между два 8-хилядника (без да се връщат в Базовия лагер) и никога досега не е повтарян на тези върхове през нито един сезон.

“35 години по-късно Тамара Лунгер и аз искаме да повторим това, но през зимата” , каза Моро.

Вместо традиционната аклиматизация, двамата използват хипербарна камера, инсталирана в центъра за проучвания Eurac в родния им град Болцано, Италия. Така, предварително аклиматизирани, те ще започнат изкачване веднага, след като пристигнат на базовия лагер. Физиолози наблюдават експеримента и също тестват колко дълго ще трае аклиматизацията след като двамата се завърнат от Пакистан. Те вече са имали престой в барокамерата в продължение на две седмици, а от тази седмица те ще остават там всеки ден.

Прочети  Алекс Чикон и Симоне Моро заминават за зимно изкачване на Манаслу с амбициозна цел

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.