fbpx

Мотивиращо: напълно сляп катерач изкачи 7с (ВИДЕО)

Хавиер Агилар съобщи за преминаването на тура „To Su Puta Madre a Caballo“ от категория 7с, разположен на скалите Лос-Кахорос (Гранада).

Сама по себе категория 7с не представлява някакъв особен проблем за тренирани и професионални катерачи, но в дадения случай става въпрос не за обикновен спортист, а за напълно незрящ човек.

Затова смело може да се заяви, че Хавиер Агилар е първият напълно сляп човек в света, изкачил 7c.

Всъщност това не е неговото първо подобно постижение, по-рано той премина и тур „El Marujeo“ от категория 7b/+, което също се явява световно постижение сред слепите катерачи.

„Започнах да се занимавам със скално катерене преди 7 години“, разказва Хавиер. „Това е доста късна възраст  за катерене и аз съжалявам, че не открих този спорт, когато бях по-млад. Винаги съм се занимавал със спорт, аз съм плувец. В този спорт взех участие в Параолимпийските игри в Сидни през 2000 година.

С плуване се занимавах до 17-годишен, след това, до 37  г. се занимавах с различни планински и екстремни спортове и, в края на краищата, преди седем години започнах да се занимавам със скално катерене.

Бях съвършен дилетант на скалите, беше ми много трудно.

Но, благодарение на помощта на Урко Кармона Барандиаран, попаднах в света на катерачните състезания, защото много ми харесва да споделям опита си с такива хора като мен“,  обяснява Хавиер.

Трябва да се отбележи, че Хавиер, живеещ в малкото градче Моначил в провинция Гранада, стана един от лидерите в националния и международния парапланеризъм и завоюва през 2019 г. титлата на Световен шампион по парашутизъм (категория B1 за незрящи хора) в Бриансоне (Франция).

Що се отнася до неотдавна преминатия тур от категория 7с, Хавиер разказва: „Пробвах да премина тура още преди три години. Но тогава не вярвах, че изкачването е възможно. През този сезон отново се върнах към своя проект,  но след това, след като потренирах на местните скали установих, че преминаването е напълно възможно.

Заедно с Урко Кармона Барандиаран се изкатерих по редица класически турове на такива скали като Риглос, Пеньон-де-Ифач, Ел-Чоро и в Мароко.

Катерил съм се и с други хора, разбира се, само с такива, на които имам доверие.

Преди всичко ми се удават турове с горна осигуровка или от по-лека категория. Другият вариант е,  когато скалата има много цепнатини и издатини.

Въпреки че по скалите нищо не е невъзможно, а аз самият практически не използвам думата невъзможно “.

 

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

error: Защитено съдържание !!