fbpx
събота, февруари 24, 2024
Височинен алпинизъмНовини

Зимно К2 за сезон 2020/2021 – поляците се отказват, две други експедиции се подготвят за атака

Поляците се отказват да атакуват единствения неизкачен през зимата осемхилядник К2 (8611 м.) през идващия сезон 2020/2021 г. Основната причина е несигурността заради пандемичната обстановка с коронавируса в световен мащаб, съобщава в изявление ръководителят на полския национален тим Пьотр Томала.

Освен това, ситуацията с логистиката в Пакистан остава неясна, въпреки че страната възобнови въздушния трафик. Нивото на коронавирусната инфекция остава високо и как ще се развие ситуацията през декември – планираният старт на зимната експедиция – е неизвестно.

Експедицията до К2 е огромно предизвикателство в спорта, но и в логистиката. Откакто се върнахме от експедицията до Батура Сар, наблюдаваме отблизо развитието на ситуацията и анализираме различни възможни сценарии, но на този етап не сме в състояние да прогнозираме какви ще са епидемиологичните условия в света през следващите няколко месеца. Също не можем да си позволим да рискуваме здравето на участниците. Изглежда, че единственото правилно и рационално решение сега, е да се отложи опитът за изкачване на K2.

По-нататъшните планове и дейности на програмата ще зависят от развитието на епидемиологичната ситуация в Полша и по света.

Разбира се, основната цел за нас си остава зимното изкачване на K2, но ние сме наясно с предизвикателствата, пред които всеки от нас се сблъсква в момента и огромните усилия, които хората полагат всеки ден за борба с пандемията. Върхът може да изчака,

обобщава Томала.

Така за предстоящия зимен сезон 2020/2021 с планове за зимно изкачване на К2 остават две експедиции. Намеренията си към момента са обявили екип на RedFoxAsia, воден от Сергей Селиверстов от Киргизстан, както и небезизвестните Seven Summit Treks.

Зимните опити на К2

От всички опити за зимно изкачване на К2 досега, именно поляците достигат най-високата точка към върха – 7650 м., където установяват Лагер 4. Това се случва през февруари 2003 г. в международна експедиция, ръководена от Кшищоф Виелицки и включваща алпинисти от Грузия, Казахстан и Узбекистан. При щурма на върха от Денис Урубко и Марчин Качкан те прекарват кошмарна нощ в разрушения от ураганните ветрове лагер, Качкан получава мозъчен оток на сутринта и експедицията е прекратена.

Последният опит за изкачване на К2 от полска национална експедиция е от зимата на 2017-2018 г., когато ръководител отново е Кшищоф Виелицки. Основните алпинисти в отбора са Денис Урубко и Адам Биелецки, но опитът е прекратен заради лавинна опасност, а Виелицки и Урубко влизат в остър конфликт.

След този неуспешен опит полският отбор е оглавен от Пьотр Томала, който отлага плануваната експедиция през зимата на 2019/2020 заради липсата на екип, чиито членове биха имали реален шанс да се изкачат до върха. Именно липсата на добре стикован отбор от опитни алпинисти посочи и Кшищоф Виелицки при гостуването си на Банско филм фест миналата година като основно препятствие за успешно зимно изкачване на К2.

“Адът не ме искаше” – новата биографична книга на Кшищов Виелицки (ВИДЕО)

До момента максимално достигнатите височини при зимните опити на най-трудния осемхилядник са 6700 м. (1988 г., Полша), 7650 м. (2003 г., Полша, Грузия, Казахстан, Узбекистан), 7200 м. (2012 г., Русия), 7400 м. (2018 г., Полша и 2019 г. Русия, Киргизстан и Казахстан), 7050 м. (2019 г. Испания, Полша, Непал) и 6600 (2020 г. Непал, Китай, Исландия, Словения, Пакистан).

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!