fbpx

Зимно К2 за сезон 2020/2021 – поляците се отказват, две други експедиции се подготвят за атака

Поляците се отказват да атакуват единствения неизкачен през зимата осемхилядник К2 (8611 м.) през идващия сезон 2020/2021 г. Основната причина е несигурността заради пандемичната обстановка с коронавируса в световен мащаб, съобщава в изявление ръководителят на полския национален тим Пьотр Томала.

Освен това, ситуацията с логистиката в Пакистан остава неясна, въпреки че страната възобнови въздушния трафик. Нивото на коронавирусната инфекция остава високо и как ще се развие ситуацията през декември – планираният старт на зимната експедиция – е неизвестно.

Експедицията до К2 е огромно предизвикателство в спорта, но и в логистиката. Откакто се върнахме от експедицията до Батура Сар, наблюдаваме отблизо развитието на ситуацията и анализираме различни възможни сценарии, но на този етап не сме в състояние да прогнозираме какви ще са епидемиологичните условия в света през следващите няколко месеца. Също не можем да си позволим да рискуваме здравето на участниците. Изглежда, че единственото правилно и рационално решение сега, е да се отложи опитът за изкачване на K2.

По-нататъшните планове и дейности на програмата ще зависят от развитието на епидемиологичната ситуация в Полша и по света.

Разбира се, основната цел за нас си остава зимното изкачване на K2, но ние сме наясно с предизвикателствата, пред които всеки от нас се сблъсква в момента и огромните усилия, които хората полагат всеки ден за борба с пандемията. Върхът може да изчака,

обобщава Томала.

Така за предстоящия зимен сезон 2020/2021 с планове за зимно изкачване на К2 остават две експедиции. Намеренията си към момента са обявили екип на RedFoxAsia, воден от Сергей Селиверстов от Киргизстан, както и небезизвестните Seven Summit Treks.

Зимните опити на К2

От всички опити за зимно изкачване на К2 досега, именно поляците достигат най-високата точка към върха – 7650 м., където установяват Лагер 4. Това се случва през февруари 2003 г. в международна експедиция, ръководена от Кшищоф Виелицки и включваща алпинисти от Грузия, Казахстан и Узбекистан. При щурма на върха от Денис Урубко и Марчин Качкан те прекарват кошмарна нощ в разрушения от ураганните ветрове лагер, Качкан получава мозъчен оток на сутринта и експедицията е прекратена.

Прочети  На Мусала 15 години по-късно

Последният опит за изкачване на К2 от полска национална експедиция е от зимата на 2017-2018 г., когато ръководител отново е Кшищоф Виелицки. Основните алпинисти в отбора са Денис Урубко и Адам Биелецки, но опитът е прекратен заради лавинна опасност, а Виелицки и Урубко влизат в остър конфликт.

След този неуспешен опит полският отбор е оглавен от Пьотр Томала, който отлага плануваната експедиция през зимата на 2019/2020 заради липсата на екип, чиито членове биха имали реален шанс да се изкачат до върха. Именно липсата на добре стикован отбор от опитни алпинисти посочи и Кшищоф Виелицки при гостуването си на Банско филм фест миналата година като основно препятствие за успешно зимно изкачване на К2.

“Адът не ме искаше” – новата биографична книга на Кшищов Виелицки (ВИДЕО)

До момента максимално достигнатите височини при зимните опити на най-трудния осемхилядник са 6700 м. (1988 г., Полша), 7650 м. (2003 г., Полша, Грузия, Казахстан, Узбекистан), 7200 м. (2012 г., Русия), 7400 м. (2018 г., Полша и 2019 г. Русия, Киргизстан и Казахстан), 7050 м. (2019 г. Испания, Полша, Непал) и 6600 (2020 г. Непал, Китай, Исландия, Словения, Пакистан).

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!