fbpx
неделя, май 26, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортове

Зимните опити на К2

Силна полска експедиция ще направи нов опит за зимно изкачване на последния непокорен през зимата осемхилядник – К2. За успех, освен късмет, ще бъдат нужни и доза знания, добити по време на неуспешните експедиции на каракорумския гигант. Кое е довело до неуспехите?

Не обвиняваме себе си, защото направихме  всичко, на което човек е способен при тези негостоприемни условия,” – така Aндржей Завада коментира първата неуспешна зимна експедиция за изкачване на К2, на която той е ръководител.

Зимно изкачване на К2 е вероятно най-престижната титла във височинния алпинизъм, с която все още никой не се е окичил. А опитите са едва 3! [За разлика, например, от 30 неуспешни експедиции през зимата до Нанга Парбат, който беше изкачен за първи път едва през 2016 година.]

Запознаване 1983 
След първото зимно изкачване на Еверест през 1980 г. поляците решават да опитат и на К2. Първата спънка се оказват разходите за експедицията, които са в пъти повече от наличния бюджет. Андржей Завада използва контактите си в Канада в търсене на финансова помощ и, за щастие, отговорът е окуражаващ.

През зимата на 1983 г. Завада и канадецът от полски произход Жак Олек достигат ледника Балторо, за проучат условията и да изготвят експедиционен план. Но ситуацията не изглежда обещаваща; властите не желаят да издадт пермит за зимно изкачване, разходите са много над очакваното, а логистиката е много усложнена. С други думи, нуждаят се от още пари!

За да привлекат още спонсори решават да включат няколко британски алпинисти в екипа и в края на 1987 г. всичко е готово за първата зимна експедиция до К2.

Първа зимна експедиция на K2 1987-88
Полско-канадско-британската експедиция опитва по реброто Абруци от южната страна на върха. Екипът е голям, включва 24 алпинисти (13 поляци, 7 канадци и 4-ма британци) и придружаваща група, която няма да изкачва върха. Екипировката и багажът били изнесени в Базовия лагер още през есента, за да се избегнат ненужни разходи за носачи през зимата.

Алпинистите пристигат в Пакистан в началото на декември и достигат Базовия лагер на Коледа. Посрещнати са от снеговалеж и ураганни ветрове. Тежките зимни условия определят целия сезон. Участниците отбелязват, че са имали едва 10 дни хубаво време по време на тримесечния им престой в Базовия лагер.

Мачией Павликовски, Мачией Бербека, Кщищов Виелицки и Джон Тинкер установяват Лагер 1 (6100 м) на 5 януари. Няколко дни по-късно Виелицки и Чичи преодоляват Комина и установяват Лагер 2  на 6700 м. След продължителен период на лошо време се връщат. Лагер 3 (7300 м) не може да бъде достигнат до 2 март. Виелицки и Чичи са първите, които достигат до Лагер 3. Роджър Миър и Жан-Франсоа Ганьон достигат Лагер 3 на 6 март. През нощта обаче отново бушуват ураганни втрове. Двамата получават измръзвания и се налага да получат помощ, за да слязат надолу. Идеята за повече опити към К2 изглежда невъзможна.

След опита на К2 Мачией Бербека успява да достигне предвършието на Броуд пик в алпийски стил.

Международна експедиция 2002-03
След 1988 г. поляците насочват вниманието си към Нанга Парбат и правят няколко неуспешни опити на този връх. През 2000 г. Андржей Завада започва подготовка за нов опит на К2 – този път от северната страна. Той планира да опознае предварително К2 от север, но неочаквана болест прпятства пътуването му до Каракорум. Завада остава в болница шест месеца и умира през август 2000 г.

Екипът на Завада продължава подготовката и планира експедицията за декември 2002 г. 14 алпинисти и много помощен персонал заминават за Каракорум. Експедицията е ръководена от Кщищов Виелицки и включва 4 членове от Казахстан, Узбекистан и Грузия. Плановете им са да се изкачат по северния ръб.

Експедицията достига Базовия лагер от север (5100 м) на 30 декември, а алпинистите започват да работят по екипирането на маршрута незабавно. До 5 януари  Денис Урубко и Василий Пивцов са установили Лагер 1 на 6000 м. След принудителна почивка, заради лошо време, Кщищов Виелицки и Ясек Бербека фиксират 200 м въже през скалната бариера, която отваря маршрута до Лагер 2. На 20 януари Денис и Василий установяват Лагер 2 (6750 м).

Експедицията изпада в застой, след като Гиа Тортладзе, Иляс Тукватулин и Василий Пивцов напускат и си тръгват. Спойката между поляци и източноевропейци не се получава добре. Единствено Денис Урубко решава да остане с експедицията.

Въпреки по-малкия ресурс, прогресът към върха продължава. Лагер 3 (7300 м) и Лагер 4 (7650 м) са установени на 4 и 12 февруари. След период на лошо време опит за атака на върха е направен на 21 февруари. Юрек Наткански и Ясек Явиен са първите, тръгнали нагоре.  Задачата им е да проверят лагерите и да ги дооборудват. Ден по-късно Урубко и Качкан започват изкачването. Двамата алпинисти достигат Лагер 4 на 25 фервуари и намират палатката разрушени от ураганните ветрове. Качкан и Урубко изкарват ужасна нощ в малка бивачна палатка.

На следващата сутрин Денис забелязва, че Качкан страда от мозъчен оток. Спешно е организирана спасителна операция. На 27-ми всички алпинисти са обратно в Базовия лагер и експедицията е прекратена. “Въпреки че К2 още веднъж удържа през зимата, тази експедиция показа, че успешно изкачване е възможно.” пише Пьотр Моравск в експедиционния дневник.

к-2 маршрут
Маршрутът на експедицията през 2002 г.

Руският опит 2011-12
След множество успешни нови маршрути като Лхотце (през 2001 г.), Еверест северна стена (2004 г.) и K2 западна стена (2007 г.), силна руска експедиция се отправя за изкачване на К2 по реброто Абруци през зимата на 2011-12 г. Екипът включва 9 алпинисти, ръководител и лекар. Те заминават за Базовия лагер на K2 в края на декември.

Алпинистите работят в малки групи, за да фиксират маршрута етап по етап. Лагер 1 (6050 м) е установен на 4 януари, докато междинния Лагер 2 на 6350 м  – на 14 януари. След като се връщат в Базовия лагер за няколко дни алпинистите успяват да достигнат отново Лагер 2 на 25 януари. До края на януари, маршрутът е фиксиран до 7000 м.

На 31 януари Ник Тотмянин, Валерий Шамало и Виталий Горелик изнасят екипировка до 7000 м. Те са следвани от Иляс Тукватулин, Андрей Мариев и Вадим Попович, които фиксират въжетата до 7200 м. Ураганните ветрове се завръщат на 2 февруари, принуждавайки всички да слязат надолу.

Виталий Горелик получава измръзвания по време на опита и е диагностициран с пневмония. Поискана е незабавна евакуация, но заради лошото време хеликоптерът не може да достигне Базов лагер. На 6 февруари около 11:30 ч. преди обяд Виталий умира в Базовия лагер от пневнмония и сърдечен арест. След трагичния инцидент експедицията е прекратена.

Финално
През зимата на 2014-15 г, Денис Урубко, Адам Биелицки, Алекс Чикон, Артиом Браун и Дмитрий Синиев планират опит на К2 по североизточния ръб от китайска страна. Няколко дни преди отпътуването им обаче Китай анулира катерачния пермит и експедицията е прекратена.

Полската национална експедиция, която ще атакува върха тази зима, се подготвя за опита от няколко години. Те ще пробват изкачване по югоизточния или юг-югоизточен ръб на върха.

Превод: Върхове

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!