fbpx

Зимните опити на К2

Силна полска експедиция ще направи нов опит за зимно изкачване на последния непокорен през зимата осемхилядник – К2. За успех, освен късмет, ще бъдат нужни и доза знания, добити по време на неуспешните експедиции на каракорумския гигант. Кое е довело до неуспехите?

Не обвиняваме себе си, защото направихме  всичко, на което човек е способен при тези негостоприемни условия,” – така Aндржей Завада коментира първата неуспешна зимна експедиция за изкачване на К2, на която той е ръководител.

Зимно изкачване на К2 е вероятно най-престижната титла във височинния алпинизъм, с която все още никой не се е окичил. А опитите са едва 3! [За разлика, например, от 30 неуспешни експедиции през зимата до Нанга Парбат, който беше изкачен за първи път едва през 2016 година.]

Запознаване 1983 
След първото зимно изкачване на Еверест през 1980 г. поляците решават да опитат и на К2. Първата спънка се оказват разходите за експедицията, които са в пъти повече от наличния бюджет. Андржей Завада използва контактите си в Канада в търсене на финансова помощ и, за щастие, отговорът е окуражаващ.

През зимата на 1983 г. Завада и канадецът от полски произход Жак Олек достигат ледника Балторо, за проучат условията и да изготвят експедиционен план. Но ситуацията не изглежда обещаваща; властите не желаят да издадт пермит за зимно изкачване, разходите са много над очакваното, а логистиката е много усложнена. С други думи, нуждаят се от още пари!

За да привлекат още спонсори решават да включат няколко британски алпинисти в екипа и в края на 1987 г. всичко е готово за първата зимна експедиция до К2.

Първа зимна експедиция на K2 1987-88
Полско-канадско-британската експедиция опитва по реброто Абруци от южната страна на върха. Екипът е голям, включва 24 алпинисти (13 поляци, 7 канадци и 4-ма британци) и придружаваща група, която няма да изкачва върха. Екипировката и багажът били изнесени в Базовия лагер още през есента, за да се избегнат ненужни разходи за носачи през зимата.

Алпинистите пристигат в Пакистан в началото на декември и достигат Базовия лагер на Коледа. Посрещнати са от снеговалеж и ураганни ветрове. Тежките зимни условия определят целия сезон. Участниците отбелязват, че са имали едва 10 дни хубаво време по време на тримесечния им престой в Базовия лагер.

Мачией Павликовски, Мачией Бербека, Кщищов Виелицки и Джон Тинкер установяват Лагер 1 (6100 м) на 5 януари. Няколко дни по-късно Виелицки и Чичи преодоляват Комина и установяват Лагер 2  на 6700 м. След продължителен период на лошо време се връщат. Лагер 3 (7300 м) не може да бъде достигнат до 2 март. Виелицки и Чичи са първите, които достигат до Лагер 3. Роджър Миър и Жан-Франсоа Ганьон достигат Лагер 3 на 6 март. През нощта обаче отново бушуват ураганни втрове. Двамата получават измръзвания и се налага да получат помощ, за да слязат надолу. Идеята за повече опити към К2 изглежда невъзможна.

Прочети  Елиа Сайкали откри кислородните бутилки, които спасиха живота му през зимата на К2

След опита на К2 Мачией Бербека успява да достигне предвършието на Броуд пик в алпийски стил.

Международна експедиция 2002-03
След 1988 г. поляците насочват вниманието си към Нанга Парбат и правят няколко неуспешни опити на този връх. През 2000 г. Андржей Завада започва подготовка за нов опит на К2 – този път от северната страна. Той планира да опознае предварително К2 от север, но неочаквана болест прпятства пътуването му до Каракорум. Завада остава в болница шест месеца и умира през август 2000 г.

Екипът на Завада продължава подготовката и планира експедицията за декември 2002 г. 14 алпинисти и много помощен персонал заминават за Каракорум. Експедицията е ръководена от Кщищов Виелицки и включва 4 членове от Казахстан, Узбекистан и Грузия. Плановете им са да се изкачат по северния ръб.

Експедицията достига Базовия лагер от север (5100 м) на 30 декември, а алпинистите започват да работят по екипирането на маршрута незабавно. До 5 януари  Денис Урубко и Василий Пивцов са установили Лагер 1 на 6000 м. След принудителна почивка, заради лошо време, Кщищов Виелицки и Ясек Бербека фиксират 200 м въже през скалната бариера, която отваря маршрута до Лагер 2. На 20 януари Денис и Василий установяват Лагер 2 (6750 м).

Експедицията изпада в застой, след като Гиа Тортладзе, Иляс Тукватулин и Василий Пивцов напускат и си тръгват. Спойката между поляци и източноевропейци не се получава добре. Единствено Денис Урубко решава да остане с експедицията.

Въпреки по-малкия ресурс, прогресът към върха продължава. Лагер 3 (7300 м) и Лагер 4 (7650 м) са установени на 4 и 12 февруари. След период на лошо време опит за атака на върха е направен на 21 февруари. Юрек Наткански и Ясек Явиен са първите, тръгнали нагоре.  Задачата им е да проверят лагерите и да ги дооборудват. Ден по-късно Урубко и Качкан започват изкачването. Двамата алпинисти достигат Лагер 4 на 25 фервуари и намират палатката разрушени от ураганните ветрове. Качкан и Урубко изкарват ужасна нощ в малка бивачна палатка.

Прочети  Три месеца след "Берна": отиде си и катерачният му партньор Матео Паскето

На следващата сутрин Денис забелязва, че Качкан страда от мозъчен оток. Спешно е организирана спасителна операция. На 27-ми всички алпинисти са обратно в Базовия лагер и експедицията е прекратена. “Въпреки че К2 още веднъж удържа през зимата, тази експедиция показа, че успешно изкачване е възможно.” пише Пьотр Моравск в експедиционния дневник.

к-2 маршрут
Маршрутът на експедицията през 2002 г.

Руският опит 2011-12
След множество успешни нови маршрути като Лхотце (през 2001 г.), Еверест северна стена (2004 г.) и K2 западна стена (2007 г.), силна руска експедиция се отправя за изкачване на К2 по реброто Абруци през зимата на 2011-12 г. Екипът включва 9 алпинисти, ръководител и лекар. Те заминават за Базовия лагер на K2 в края на декември.

Алпинистите работят в малки групи, за да фиксират маршрута етап по етап. Лагер 1 (6050 м) е установен на 4 януари, докато междинния Лагер 2 на 6350 м  – на 14 януари. След като се връщат в Базовия лагер за няколко дни алпинистите успяват да достигнат отново Лагер 2 на 25 януари. До края на януари, маршрутът е фиксиран до 7000 м.

На 31 януари Ник Тотмянин, Валерий Шамало и Виталий Горелик изнасят екипировка до 7000 м. Те са следвани от Иляс Тукватулин, Андрей Мариев и Вадим Попович, които фиксират въжетата до 7200 м. Ураганните ветрове се завръщат на 2 февруари, принуждавайки всички да слязат надолу.

Виталий Горелик получава измръзвания по време на опита и е диагностициран с пневмония. Поискана е незабавна евакуация, но заради лошото време хеликоптерът не може да достигне Базов лагер. На 6 февруари около 11:30 ч. преди обяд Виталий умира в Базовия лагер от пневнмония и сърдечен арест. След трагичния инцидент експедицията е прекратена.

Финално
През зимата на 2014-15 г, Денис Урубко, Адам Биелицки, Алекс Чикон, Артиом Браун и Дмитрий Синиев планират опит на К2 по североизточния ръб от китайска страна. Няколко дни преди отпътуването им обаче Китай анулира катерачния пермит и експедицията е прекратена.

Полската национална експедиция, която ще атакува върха тази зима, се подготвя за опита от няколко години. Те ще пробват изкачване по югоизточния или юг-югоизточен ръб на върха.

Превод: Върхове

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.