fbpx

Всички, освен тримата издирвани, вече са в Базов лагер на К2

Всички алпинисти, които бяха по склоновете на К2 през последните няколко дни в опит за зимно изкачване вече са в Базов лагер, с изключение на трагично загиналия наш сънародник Атанас Скатов, който вчера падна от района на японския лагер 3, както и на пакистанеца Али Садпара, исландецът Джон Снори и чилиецът Хуан Пабло Мор, които са в неизвестност от близо 40 часа.

Последен в Базов лагер днес слезе 21-годишният Саджид Садпара, който беше в групата за атака на върха, но се върна от Гърлото на бутилката заради проблеми с кислородния апарат. Той очакваше баща си и партньорите му в Лагер 3 повече от 20 часа. След като тази сутрин излиза на оглед и не забелязва никакви следи от тях, както и светлини от челниците им, той предприе опасно спускане сам по склоновете на върха.

Джон Снори, Али Садпара и Хуан Пабло Мор в неизвестност повече от денонощие на К2. Спасителни екипи с хеликоптер могат да достигнат до 6500 метра

Според алпинистите няма директна видимост от лагер 3 към към Гърлото на бутилката, където Саджид за последно е оставил групата.

Въпреки влошаващото се време, с изгрева на слънцето утре ще бъде направен нов опит за издирване на изчезналите алпинисти.

хеликоптер на к2
снимка: Chhang Dawa Sherpa
Италианецът Симоне Моро, който прави опит за зимно изкачване на Манаслу и, чийто партньор беше Али Садпара при първо зимно изкачване на Нанга Парбат също коментира ситуацията.
„Определено за всички нас тук, в базовия лагер Манаслу, Мохамед Али Садпара не е само партньор в катеренето и на връх на Нанга Парбат, но и брат. Тамара е моят партньор в алпинизма през последните пет години, колегите Джон Снори и Дж. П. Мор са приятели на приятели. Алпийското семейство в К2 беше точно там, където мечтаеха и искаха да бъдат, но бяха в опасност. През последните часове всички направиха всичко възможно, за да оцелеят, да се спасят, да съберат ценна информация, да вземат правилните решения. 24 часа по-късно ние скърбим за 3 изчезнали, Али, JP и Snorri, и един, който си отиде, Атанас. За щастие има оцелели, сред тях – Тамара, която прегръщам силно. Оттук направихме всичко възможно, за да помогнем с каквото можем, аз се свързах с пакистанското военно ръководство, за да направи полет с хеликоптерите, опитвайки се да направи невъзможното. Прелетяха над 7000 метра за съжаление никой не беше забелязан. Всички заедно се молехме днес следобед тук, в базовия лагер, заедно с шерпите и будисткия ритуал посветихме мисли на нашите приятели. Ние се молим за тях и запазваме надеждата“.

Преди да слезе в Базов лагер, гръцкият алпинист Антонис Сикaрис също остана в Лагер 1 през нощта, заради измръзвания от трета степен.

Прочети  Джеф и Прити Райт с успешно, първо в историята, изкачване на централния връх на К6

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.