fbpx

Зимните експедиции на осемхилядниците започнаха

Зимата настъпи, а с нея и устремените към осемхилядниците погледи. Няколко експедиции с големи амбиции да изпълнят две важни задачи – първо изкачване на К2 и първо безкислородно изкачване на Еверест. Освен това и мечтата за Нанга Парбат!

K2
След години планиране и справяне с финансови проблеми настъпи време за полска зимна експедиция на К2. Екипът, воден от „бащата“ на зимните изкачвания в Хималаите Кщищов Виелицки, вече пристигна в Пакистан. Експедицията е в състав:

– Кщищов Виелицки – ръководител
– Януш Голаб
–  Ярослав Батор – лекар
– Дариуш Залуски – видео оператор
– Адам Биелицки
– Марчин Качжкан
– Артур Малек
– Марек Чимеларски
– Рафал Фрониа
– Пьотр Томала
– Денис Урубко (Казахстан/Русия)
– Мачиек Бедрежчук
– Пьотр Снопчзински

Виелицки, Урубко, Голаб, Биелицки и Малек вече имат записани успехи на осемхилядници през зимата. Освен това Виелицки, Голаб, Залуски, Биелицки, Качжкан и Урубко са изкачвали K2 през лятото. Снопчзински и Фрониа също са участвали в зимни експедиции.

Еверест без кислород
Испанецът Алекс Чикон се върна под Еверест. Заедно с Али Садпара, с който записаха успех през зимата на Нанга Парбат през 2016 г. и седем непалци, с които направи миналогодишния си опит, те ще се опитат да изкачат най-високия връх на планетата без кислород през зимата.

Нанга Парбат
Нанга Парбат е последният, изкачен през зимата осемхилядник. Успех на него записаха Симоне Моро, Алекс Чикон и Али Садпара през 2016 г. Сега Томек Макиевич и Елизабет Ривол ще направят нов опит. Те вече са в Базовия лагер под върха. Томек вече е направил шест неуспешни опита за изкачване, а Елизабет  – 4. Tе възнамеряват да се изкачат по маршрута на Меснер по северозападното ребро в лек стил.

Още за зимните изкачвания на осемхилядници

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

error: Защитено съдържание !!