fbpx

Вижте кои планини по света вече се отварят за туристи след пандемията

На 11 март 2020 г. Световната здравна организация официално обяви пандемия от Covid-19. Следвайки примера на Китай, Непал и Италия много страни затвориха достъпа и до планинските райони на териториите си.

В Европа, Азия, Африка и Америка: отделни върхове и даже цели масиви и Национални паркове останаха затворени за посещения след всеобщия призив за оставане у дома.

Сега планините постепенно се отварят, с нови правила за посещение, контролиращи броя на посетителите.

Алпинисти и туристи вече спокойно могат да се отправят към първенеца на Африка – Килиманджаро. По сведения на туроператора Madison Mountaeering, Танзания официално е обявила туристическият сезон на Килиманджаро за открит. Още повече, че страната отмени и двуседмичната карантина за пристигащите туристи.

Същото може да се каже и за най-високия връх на Южна Америка, Аконкагуа, чието изкачване вече също е възможно, но с уговорката за спазване на социална дистанция и всички медицински предписания.

Първенецът на Алпите, Монблан (както от италианска, така и от френска страна) и Елбрус също вече са отворени.

Канадските и американските национални паркове, сред които и Йосемити, “Мека”-та на скалното катерене скоро ще бъдат разрешени за посещения, но при строго ограничение на достъпа и съблюдаване на медицинските препоръки.

Национален парк Денали в Аляска също е достъпен за туристи и алпинисти, въпреки че изкачвания на върха няма да бъдат допускани до края на годината.

По съобщения от правителството на Аржентина се очаква съвсем скоро за посещения да бъдат отворени и върховете на Патагония, включително и националните паркове. Това ще се случи на няколко етапа.

Що се отнася до върховете в Пакистан, Непал и Китай, шансовете за изкачване на осемхилядници през есенния сезон на 2020 г. все още е минимален.

Прочети  Монтираха слънчеви панели на хижа „Тъжа“

Според изявление на Министерството на туризма и гражданската авиация в Непал, от 1 август се планира поетапно възобновяване на международните и вътрешните полети, които ще бъдат изпълнявани в строго съответствие с мерките срещу разпространение на коронавируса. В момента всички полети в Непал са забранени до 5 юли.

От началото на следващата седмица непалското правителство отново ще започне да разглежда и исканията за издаване на визи, като с приоритет ще бъдат документите на чужденци, живеещи в страната.

Заради коронавируса една от най-засегнатите сфери в Непал е именно туризма. В долината Кхумбу, съгласно сведения от Непалската асоциация по алпинизъм (NMA), около 80% от хората се издържат от височинен туризъм. Стотици непалски трекинг агенции, както и хотели и ресторнати във високопланинските региони скоро ще се окажат заплашени от фалит.

Най-големият непалски туроператор Seven Summits Treks съобщава, че планира експедиции до Еверест, Манаслу, Дхаулагири и Чо Ойю в предстоящия есенен сезон, но само, ако “ситуацията позволи”.

Но кой от чуждестранните алпинисти може да се присъедини към експедициите? В момента всички европейски туроператори разглеждат възможността за организиране на експедиции в Непал, не по-рано от есенния сезон на 2021 г., тъй като клиентите им  са се отказали от пътувания до азиатски страни.

Към сегашния момент, Пакистан също възобновява международните полети в страната. В началото ще бъдат връщани само около 200 000 пакистански граждани, останали извън пределите на страната по време на пандемията.

Независимо от това, летният сезон в пакистанските планини не се очаква да започне. Но, ако сезонът бъде удължен до началото на есента, има вероятност, някои алпинисти да успеят да проведат експедиции до по-ниските върхове в Северен Пакистан.

Прочети  Германия настоява всички ски курорти в Европа да останат затворени до януари

А за онези, които планират посещение в Непал и Пакистан през есента е нужно да се обърне внимание на последната статистика за коронавируса.

Към момента и в Непал, и в Пакистан се наблюдава стремителен ръст на заразените. По данни на Университета Джон Хопкинс в САЩ към 20 юни в Пакистан са регистрирани над 170 000 случая на заразени с COVID-19, а почти 3400 души са починали.

В Непал броят заразени достигна над 8600, с 22 смъртни случая.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!