fbpx

Вижте кои планини по света вече се отварят за туристи след пандемията

На 11 март 2020 г. Световната здравна организация официално обяви пандемия от Covid-19. Следвайки примера на Китай, Непал и Италия много страни затвориха достъпа и до планинските райони на териториите си.

В Европа, Азия, Африка и Америка: отделни върхове и даже цели масиви и Национални паркове останаха затворени за посещения след всеобщия призив за оставане у дома.

Сега планините постепенно се отварят, с нови правила за посещение, контролиращи броя на посетителите.

Алпинисти и туристи вече спокойно могат да се отправят към първенеца на Африка – Килиманджаро. По сведения на туроператора Madison Mountaeering, Танзания официално е обявила туристическият сезон на Килиманджаро за открит. Още повече, че страната отмени и двуседмичната карантина за пристигащите туристи.

Същото може да се каже и за най-високия връх на Южна Америка, Аконкагуа, чието изкачване вече също е възможно, но с уговорката за спазване на социална дистанция и всички медицински предписания.

Първенецът на Алпите, Монблан (както от италианска, така и от френска страна) и Елбрус също вече са отворени.

Канадските и американските национални паркове, сред които и Йосемити, „Мека“-та на скалното катерене скоро ще бъдат разрешени за посещения, но при строго ограничение на достъпа и съблюдаване на медицинските препоръки.

Национален парк Денали в Аляска също е достъпен за туристи и алпинисти, въпреки че изкачвания на върха няма да бъдат допускани до края на годината.

По съобщения от правителството на Аржентина се очаква съвсем скоро за посещения да бъдат отворени и върховете на Патагония, включително и националните паркове. Това ще се случи на няколко етапа.

Що се отнася до върховете в Пакистан, Непал и Китай, шансовете за изкачване на осемхилядници през есенния сезон на 2020 г. все още е минимален.

Според изявление на Министерството на туризма и гражданската авиация в Непал, от 1 август се планира поетапно възобновяване на международните и вътрешните полети, които ще бъдат изпълнявани в строго съответствие с мерките срещу разпространение на коронавируса. В момента всички полети в Непал са забранени до 5 юли.

От началото на следващата седмица непалското правителство отново ще започне да разглежда и исканията за издаване на визи, като с приоритет ще бъдат документите на чужденци, живеещи в страната.

Заради коронавируса една от най-засегнатите сфери в Непал е именно туризма. В долината Кхумбу, съгласно сведения от Непалската асоциация по алпинизъм (NMA), около 80% от хората се издържат от височинен туризъм. Стотици непалски трекинг агенции, както и хотели и ресторнати във високопланинските региони скоро ще се окажат заплашени от фалит.

Най-големият непалски туроператор Seven Summits Treks съобщава, че планира експедиции до Еверест, Манаслу, Дхаулагири и Чо Ойю в предстоящия есенен сезон, но само, ако „ситуацията позволи“.

Но кой от чуждестранните алпинисти може да се присъедини към експедициите? В момента всички европейски туроператори разглеждат възможността за организиране на експедиции в Непал, не по-рано от есенния сезон на 2021 г., тъй като клиентите им  са се отказали от пътувания до азиатски страни.

Към сегашния момент, Пакистан също възобновява международните полети в страната. В началото ще бъдат връщани само около 200 000 пакистански граждани, останали извън пределите на страната по време на пандемията.

Независимо от това, летният сезон в пакистанските планини не се очаква да започне. Но, ако сезонът бъде удължен до началото на есента, има вероятност, някои алпинисти да успеят да проведат експедиции до по-ниските върхове в Северен Пакистан.

А за онези, които планират посещение в Непал и Пакистан през есента е нужно да се обърне внимание на последната статистика за коронавируса.

Към момента и в Непал, и в Пакистан се наблюдава стремителен ръст на заразените. По данни на Университета Джон Хопкинс в САЩ към 20 юни в Пакистан са регистрирани над 170 000 случая на заразени с COVID-19, а почти 3400 души са починали.

В Непал броят заразени достигна над 8600, с 22 смъртни случая.

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!