fbpx

На днешния ден: драматичното първо зимно изкачване на Гашербрум I (ВИДЕО)

В 08:30 ч. местно време на 09.03.2012 г. върхът на Гашербрум 1 (Каракорум, Пакистан) е достигнат за първи път през зимата от полските алпинисти Адам Биелицки и Януш Голаб. Радостта обаче е помрачена от изчезването в същия ден на алпинистите Герфрид Гьошл, Нисар Хусейн и Седрик Хален.

Докато полската експедиция, ръководена от Артур Хайзер празнува успеха, по южната стена на планината членове на международна експедиция, ръководена от Герфрид Гьошл алармират, че трима алпинисти – Гьошл, пакистанският носач Нисар Хусейн и швейцарецът Седрик Хален са в неизвестност. Тримата са забелязани за последно по обяд в същия ден на около 250 метра под върха и оттогава следите им се губят.

Предприета е незабавна спасителна операция, но поради ужасното време нито един хеликоптер не успява да излети, докато поляците Дарек Залуски и Агнешка Биелицка се опитват да се изкачат обратно до лагер 1.

Поляците достигат връхната точка по японския маршрут нагоре по северозападната стена на GI, използвайки последния шанс, който планината им дава, и се възползват перфектно от краткия прозорец хубаво време. Атаката е директно от лагер 3 (7040 м) в полунощ с температури до -53 ° C, и силен вятър.

Биелицки и Голаб се изкачват в много тежки условия и достигат върха в 08.30 ч. – без допълнителен кислород, след като се изкачват с около 100 метра надморска височина / час и без напитки, тъй като водата им и Powergels са замръзнали. Те веднага започват спускането.

Прогнозата за времето е добра само до обяд и затова, след кратка почивка в лагер 3, който достигат в 14.00 ч., двамата продължават спускането си по японския кулоар, за да стигнат до лагер 2 (6450 м) в 17.00 ч., където са посрещнати от ръководителя на експедицията Хайзер и Шахин Байн от Пакистан.

Когато най-накрая стигат базовия лагер на следващия ден, само носовете им и палеца на крака на Биелицки са леко измръзнали.

Експедицията успява след 49 дни чакане, работа в планината и дълги периоди на ужасно време със силен вятър и ниски температури. Те вярват в успеха до самия край и търпеливо чакат този метеорологичен прозорец.

През 90-те Януш Голаб формира част от „Полския дриймтийм“ заедно със Станислав Пиецух и Яцек Флудер, негов е и  фантастичен нов маршрут нагоре по Кедар Доум. Адам Биелицки е млад, 28-годишен алпинист, изкачил се на Макалу през лятото на 2011 г.

Януш Голаб в японския кулоар над лагер 2. Снимка: Adam Bielecki

Експедицията е ръководена от Артур Хайзер, който е събрал страхотен опит на голяма надморска височина. Започва през 80-те по време на това, което се определя като Златната епоха на полския хималаизъм и извършва първото зимно изкачване на Анапурна с Юрек Кукучка през 1987 г.

Зимните изкачвания на осемхилядници

Последният успех е част от проекта на Хайзър, наречен Полско зимно изкачване на Хималаите 2010-2015, чиято цел е да направи „завръщане“ на полската хималайска традиция, която в много отношения изчезва със смъртта на голямо поколение алпинисти като Кукучка, Руткевич, Анджей Хайнрих, Анджей Чок, Тадеуш Пиотровски и много други.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.