fbpx

ВНИМАНИЕ: Повишена лавинна опасност на Витоша

За повишена лавинна опасност на Витоша алармират дежурните планински спасители от база „Алеко“ Захари Димитров и Милен Братанов днес.

Вчера те предупредиха в следващите няколко дни да се подхожда изключително внимателно към карането на ски извън писта, както и да се избягват северни и източни изложения, негативни форми и стръмни участъци. Причина затова е засилване на вятъра и значителен пренос на сняг, който се акумулира на северните и източните склонове. Формирали са се нови снежни дъски, които на места достигат до 40-50 см. Имало е вече спонтанно паднали снежни дъски на по-стръмните участъци на планината.

„Продължават ветровете с посока югозапад. Преносът на сняг е по склоновете с изложение изток-североизток-север. Силата на вятъра е около 10-15 м/с. Температурата на 2000 м е -1 градуса. Има периодични валежи, за кратко, от мокър и лепкав сняг, които в комбинация с вятъра създават условия за формиране на снежна дъска“,
съобщават сега те. (13:00 ч. – б.р.)
Планинска спасителна служба – база Алеко, препоръчва да се избягва движението в необработени терени.
При работа на съоръженията в горната част на планината (Лале 2, влек-Черни връх), да не се карат ски и сноуборд в района на Лавината и по улеите на Резньовете. Повишено внимание е необходимо по Стената между влек „Заека“ и „Спас“. Да не се кара западно от влек „Спас“, допълват спасителите от ПСС.
Препоръките към туристите са да не излизат от следата на пътя към Черни връх по трасето между Голи връх и нагоре по Зелената писта. С повишено внимание трябва да се преминава на дупката на Черни връх по туристическата пътека.

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!