fbpx
събота, април 20, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеНовини

Намериха телата на двама алпинисти изчезнали преди дни под К2

Спасителите откриха телата на двама алпинисти, изчезнали при аклиматизационно изкачване на втория по височина връх в света.

Според източник в базовия лагер останките на 61-годишния канадския алпинист Ричард Картие и австралийския алпинист Матю Ийкин са били забелязани във вторник точно под Лагер I на К2.

Ричард Картие
Ричард Картие

„Тялото на Ричард беше открито в японски лагер 1, а тялото на Мат от Австралия беше забелязано в Преден базов лагер“, потвърди източник от базовия лагер на K2.

Според източници Ричард и Мат са били членове на експедиция, ръководена от Adventure Pakistan Treks and Expedition. Те  изчезнаха в петък, докато слизаха от лагер 2 до лагер 1 миналата седмица.

„Телата на алпинистите са непокътнати и замръзнали“, съобщиха от базовия лагер.

В събота пък британски алпинист загина на Броуд пик, докато румънец се бори за живота си поради „дехидратация и преумора“. Според секретаря на Алпийския клуб на Пакистан Карар Хайдри, няма достатъчно информация какво се е случило с двамата алпинисти на Броуд Пик.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!