fbpx
петък, април 19, 2024
ИзбраноНовини

Топящ се ледник премести алпийска хижа от Италия в Швейцария

Топящ се ледник в Алпите измести границата между Швейцария и Италия, поставяйки под въпрос местоположението на италианска планинска хижа.

Границата минава по протежение на дренаж – точката, в която стопената вода се стича от двете страни на планината към едната или другата страна. Но отстъплението на ледника Теодул премести граничната линия към Rifugio Guide del Cervino, хижа за посетители близо до 3480-метровия връх Testa Grigia.

При скорошно посещение в ресторанта на хижата Фредерик, 59-годишен турист, попита: „И така – в Швейцария ли сме?“ Това беше въпрос, който си струва да си зададем.

Отговорът е предмет на дипломатически преговори, започнали през 2018 г. и завършили с компромис миналата година, но подробностите остават в тайна. Когато през 1984 г. хижата е построена върху скалиста издатина, нейните 40 легла и дълги дървени маси са били изцяло на италианска територия. Но сега две трети от хижата, включително повечето от леглата и ресторанта, технически се намират в Южна Швейцария.

Споразумението беше сключено във Флоренция през ноември 2021 г., но резултатът ще бъде разкрит едва след като бъде подпечатан от швейцарското правителство, което няма да се случи преди 2023 г.

„Съгласихме се да разделим разликата“, каза Ален Вихт, главен граничен служител в швейцарската национална картографска агенция Swisstopo. Работата му включва грижа за 7000-те гранични маркера по протежение на 1935 км граница на Швейцария с Австрия, Франция, Германия, Италия и Лихтенщайн. Вихт присъства на преговорите, където и двете страни направиха отстъпки, за да намерят решение.

„Дори и нито една от страните да не излезе победител, поне никой не загуби“, каза той.

Там, където италианско-швейцарската граница пресича алпийските ледници, границата следва вододелната линия. Но ледникът Теодул загуби почти една четвърт от масата си между 1973 и 2010 г. Това изложи скалата отдолу на леда, променяйки дренажния раздел и принуждавайки двете съседки да преначертаят около 100-метров участък от границата си.

Вихт каза, че подобни корекции са чести и обикновено се уреждат чрез сравняване на показанията на геодезисти от граничните страни, без да се намесват политици. „Ние се караме за територия, която не струва много“, каза той. Но той добави, че това „е единственото място, където внезапно имахме замесена сграда“, придавайки „икономическа стойност“ на земята.

Италианските му колеги отказаха коментар „поради сложната международна обстановка“. Жан-Филип Амщайн, бивш шеф на Swisstopo, каза, че такива спорове обикновено се разрешават чрез размяна на парцели земя с еквивалентна площ и стойност. В този случай „Швейцария не се интересува от получаването на парче ледник“, каза той, и „италианците не са в състояние да компенсират загубата на швейцарска повърхност“.

Докато резултатът остава в тайна, на управителя на хижата, 51-годишният Лусио Труко, е казано, че тя ще остане на италианска земя.

„Хижата остава италианска, защото ние винаги сме били италианци“, каза той. „Менюто е италианско, виното е италианско и данъците са италиански.“

Годините на преговори забавиха обновяването на сградата – селата от двете страни на границата не успяха да издадат разрешително за строеж. Следователно работите няма да бъдат завършени навреме за планираното откриване на нов кабинков лифт до италианската страна на връх Клайн Матерхорн в края на 2023 г.

Цермат лифт
снимка: Върхове

Склоновете в момента са достъпни само от швейцарския ски курорт Цермат.

Докато някои курорти на средна надморска височина се подготвят за края на алпийските ски поради глобалното затопляне, карането на ски е възможно през цялото лято по склоновете на Цермат-Червиния, дори ако подобни дейности допринасят за отдръпването на ледника.

„Ето защо трябва да подобрим района тук, защото той със сигурност ще бъде последният, който ще умре“, каза Труко. Засега на картите на Swisstopo плътната розова лента на швейцарската граница остава прекъсната линия, докато минава през хижата.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!