fbpx
събота, април 13, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеНовини

Още 33-ма са били в петък на К2 от експедицията на Нирмал Пурджа

100% успеваемост на К2 обяви късно в петък и агенцията Elite Exped на Нирмал Пурджа. Те са извели на върха 12 души, придружавани от 21 шерпи, сред които и самият Нимс.

Сред изкачилите върха е катарската принцеса Асма Ал Тани, която през май беше на Еверест, заедно с българката Силвия Аздреева, както и британският авантюрист Антъни Мидълтън.

След успешното изкачване в петък, членовете на експедицията са слезли в лагер 3.

 

Преди това в петък успех отбелязаха още 4 експедиции с общо 48 членове.

Истинско нашествие: Близо 50 души стъпиха тази сутрин на К2 (СНИМКИ)

„Да, отне 40 години, за да се изкачи 100-тният алпинист на К2, а днес върха достигнаха може би 100 души само за ден… Много считат К2 за много по-опасен от други осемхилядници и в частност от Еверест: истината е, че без фиксирани въжета и осигуряване от шерпите, нито един от двата върха нямаше да бъде изкачен от 99% от хората, получили разрешение от пакистанските и непалските власти“, коментира във Facebook профила си авторитетният италиански журналист Алесандро Филипини.

 

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!