fbpx
петък, май 24, 2024
Новини

Наско Скатов отпътува за Канчендзьонга

Алпинистът Атанас Скатов заминава тази вечер за Канчендзьонга. Това е първият от трите върхове, които той ще се опита да изкачи тази година.

Върхът се отличава като един от най-трудните осемхилядици. Той беше изкачен миналата година след три-годишно прекъсване.

По време на продължителния трекинг до Базовия лагер Скатов ще бъде придружаван от още двама души, които ще останат там до 17 април.

През лятото алпинистът ще опита изкачване на върховете Гашербрум I и II.

Всички опити изкачвания ще бъдат осъществени без кислородно.

Първото си напълно безкислородно изкачване на осемхилядник той осъществи миналата година на връх Чо Ойю.

“ След завръщането ми от Непал, живот и здраве, съм запланувал да замина отново за Пакистан. Сезона за алпинизъм в планината Каракурум започва средата на юни и след кратка почивка в България през м.юни ще се насоча към вр.Гашербрум 1 и вр. Гашербрум 2. Надявам се, след добрата ми аклиматизация в Хималаите ,опитът ми за изкачването им да се увенчае с успех.”

Двата върха са част от планинската верига Каракурум , близко са един до друг и може да се изкачват заедно.

До момента Атанас Скатов е стъпил на 6 от 14-те осемхилядника на планетата – вр. Еверест ( 2014,2017), вр. Манаслу ( 2015),вр. Анапурна,вр.Макалу ( 2016),вр. Лхотце( 2017),вр.Чо Ойо( 2018).

От редакцията на Върхове изказваме искрени извинения на алпиниста Атанас Скатов заради погрешно предадената от нас информация, че е имал намерение да изкачва повторно връх Чо Ойю. Подобно изкачване не е планиране и на практика е трудно осъществимо заради отдалечеността на върховете един от друг.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!