fbpx

Непал под натиск да поднови сезона на Еверест

Шерпите в Непал отказаха да възстановят маршрута за изкачване на връх Еверест, който беше разрушен от предизвиканата от земетресението лавина преди повече от седмица. Това решение най-вероятно ще сложи край на катерачният сезон тази година.
Представителят на планинарския департамент на Непал Гяндера Шреща заяви, че шерпите са информирали неговата служба, че няма да възстановят маршрута, поради опасения за своята сигурност.
Това ще бъде вторият сезон , който ще бъде прекратен поради множество смъртни случаи на Еверест. Миналата година сезонът бе прекратен, след като 16 шерпи загинаха при лавина.
„Районът е твърде опасен. Няма много време преди да стане топло и топящият се сняг и мусоните да влошат условията за катерене. Просто не е възможно маршрутът да бъде възстановен“, заяви Капиндра Рай от комисията по замърсяване на Сагамарта, която контролира шерпите, подготвящи маршрута за изкачване на върха.

Въпреки нежеланието им, непалското правителство изпрати малък екип шерпи в районан на Еверест, за да фиксират маршрута през ледопада.

“Очакванията са въжетата да бъдат фиксирани през следващите два дни,” каза Тулси Гаутам, директор на Непалския туристически департамент, според който само две стълби са разрушени при лавината.

“Ако фиксираме маршрута през първата седмица на май, ще има достатъчно време за алпинистите да завършат експедициите си през третата или четвъртата седмица на месеца,” добави той.

Прозорецът за изкачване на Еверест се затваря в край на май, заради старта на мусонния период и редица алпинисти остават да чакат в базовия лагер, за отваряне на амршрута.

Изкачването на Покрива на света е привлекателно за всеки алпинист по света, но освен това то изисква и огромни разходи.

Прочети  Силен вятър разкъса палатката на Атанас Скатов в базовия лагер на К2

“Да, това е въпрос на пари за повечето алпинисти,” казва Сухаил Шарма, който е част индийска експедиция.

Той пропътува целия път обратно до непалската столица Катманду, за да разбере какво прави непалското правителство за спасяване на сезона на Еверест.

Той очаква, повечето алпинисти да загубят $70,000 , ако върхът остане затворен.

Но много други алпинисти решиха да изоставят своите планове, след бедствието, връхлетяло Базовия лагер.

Петима шерпи, работещи за Гай Котър, който води комерсиална експедиция на Еверест, загинаха в лавината, която удари Базовия лагер, а след това експедицията беше прекратена.

“Аз знам някои експедиции, върху които лавината не оказа директно въздействие, затова те вероятно все още искат да изкачат върха,” каза той.

“Но според мен това не изглежда най-подходящото нещо за мен и моя екип.”

Друг алпинист, Ейдриън Хайес, бивш британски военен офицер, също напусна експедицията, за да се включи в спасителните екипи в Непал.

Той е трениран парамедик и планира да се отправи към отдалечените региони, където достъпът до хората в  нужда,в се още е силно затруднен.

Но въпреки кризата, правителството изглежда работи за отваряне на Еверест.

Властите признават, че са подложени на натиск от алпинистите, които не са готови да изиставят експедициите си.

Финансовата страна на нещата също е от ключово значение за Непал.

Туризмът е най-развитата индустрия в страната, а алпинизмът и трековете в планината са ключова част от него.

Колкото по-бързо бъдат преодоляни последиците от земетресението, толкова по-малки ще бъдат пораженията върху туризма.

 

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


Notice: Undefined index: popup_cookie_pivcs in /home/varhove/public_html/wordpress/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
×

Последвайте ни във Facebook