fbpx
петък, юни 14, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеНовини

Непал вдига цените на разрешителните за Еверест

Непалското правителство планира да увеличи таксите за разрешителни за изкачване на Еверест с 36%. Министерството на туризма в Катманду предложи повишение на цените от сегашните $11 000 на $15 000 за чуждестранните алпинисти.

Новите такси се очаква да влязат в сила за сезона през 2025 г., тъй като агенциите, организиращи експедиции вече са фиксирали цените за своите пролетни експедиции през 2024 г. и местата вече са почти запълнени.

Сега основната грижа на компаниите е какво ще се случи с разрешенията за изкачване на Еверест от Тибет. След години на затваряне

Китай ще отвори върха за чуждестранни експедиции през пролетта на 2024 г.,

но каква ще бъде таксата все още е загадка.

„CTMA (Китайската тибетска алпийска асоциация) все още не ни е дала тарифите за разрешителни за следващата година“, каза Дава Стивън Шерпа от Asian Trekking пред ExplorersWeb.

„Това прави ценообразуването и популяризирането на експедицията в Тибет предизвикателство. Не очакваме новини за таксите до края на годината, което вече е твърде късно за компаниите, за да привлекат потенциални клиенти. За разлика от Непал, където можем да се възползваме от гъвкава логистика и лесни за получаване разрешителни, за да направим записвания в последния момент, при експедициите в Тибет трябва да подготвим цялата си документация месеци предварително, защото те затварят приема на заявления един месец по-рано“, добави Дава Стивън.

„Можем само да гадаем за цената, гледайки миналите увеличения“, каза и Лукас Фуртенбах от Furtenbach Adventures пред ExplorersWeb. „В нашия случай поехме пълния риск и запазихме цените, които имахме през 2019 г.“

Той обясни, че тогава сумата, която се е плащала на тибетските власти за изкачване на Еверест от север е била в размер на $15 000.

„Подозирам, че цените на разрешителните ще се покачат с около 3000 до 5000 долара за северната страна, което тибетските власти направиха последния път, когато увеличиха цените на разрешителните през 2018 г.“, изчисли Дава Стивън. „Цената на пермита може да достигне до $20 000 на човек, да не говорим за разрешителните, необходими за непалските шерпи и персонала за базовия лагер“.

Непалските граждани, включително клиенти, водачи и работещи на голяма надморска височина, не са длъжни да плащат за изкачвания в планините на родната си страна. Но в Тибет ситуацията е различна.

„Мисля, че като цяло най-евтините цени за експедиция с включено разрешително, няма да бъдат по-малко от $45 000“, каза Дава Стивън.

И все пак нарастващите такси за пермити едва ли ще спрат стотици хора от цял свят да се стичат към Еверест. За да удовлетворят и най-големите капризи на богатите си клиенти, няколко компании вече предлагат

луксозни подобрения, като истински легла и мебели в палатките в базовия лагер,

неограничен кислород на всяка надморска височина и трансфери с хеликоптер от базовия лагер до Катманду. В някои случаи те дори предлагат преки пътища между лагер 2 и базовия лагер, така че богатите клиенти да могат да избегнат опасностите от ледопада Кхумбу, особено по пътя си надолу.

В момента цените за експедициите на Еверест варират от приблизително $50 000 за офертите с най-ниска цена до $300 000 за първокласни VIP опции.

Извън членовете на комерсиални експедиции, алпинистите, които се изкачват без кислород, носят екипировката си без помощтра на шерпи и остават в хижа в Лобуче, вместо да използват базовия лагер (както правеше Килиан Жорнет през последните години), биха могли да тръгнат с по-малко от 20 000 долара за Непал. От друга страна се говори, че цената за някои VIP клиенти се доближава до сумата от милиони долари, за да се изкачват със суперзвездни водачи, допълнителна поддръжка на шерпи и ексклузивни услуги.

Колко струва да изкачиш Еверест през 2021 г.?

Още тази година се очаква голям брой колекционери на осемхилядници да влязат в Тибет за изкачване на Чо Ойю и Шишапангма, които най-накрая отвориха врати за чужденци. Таксите за изкачване и на двата върха са по $10 848 на човек за стандартен пакет, отбеляза Фуртенбах.

Въпреки че все още са много по-ниски, таксите за пермити в Пакистан също се увеличиха тази година. Компаниите очакват те да продължат да растат и през 2024 г.

За разлика от Еверест, К2 все още запазва класическата групова система за такси за изкачване. Сумата се прилага за група от седем души (поради това е обичайно за алпинисти, принадлежащи към различни експедиции, да споделят разрешителни). От осем души нагоре цената се увеличава с $3000 за всеки допълнителен член.

В момента всички осемхилядници в Пакистан имат такса за изкачване от $9 500 за седемчленен отбор, с изключение на K2, където сумата е $12 000.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!