fbpx

Непалец ще подобрява възрастовия рекорд на Еверест

Непалец, който преди време постави рекорд за най-възрастния човек, изкачил Еверест, е на път да възвърне титлата си на 85-годишна възраст. Мин Бахадур Шерчан планира да изкачи върха следващия месец при хубаво време.

“Искам да съм най-стария човек, изкачил Еверест отново, за да бъда вдъхновение за човечеството, да дам сила на старите и кураж на младите”, каза Шерчан от дома си в Катманду. “Ще бъде послание към всички, че възрастта не е пречка за постигане на целите им.”

Дядо на 17 внуци и прадядо на 6, за първи път той изкачва Еверест през май 2008 г. на 76-годишна възраст. Рекордът му е подобрен през 2013 г. от 80-годишния японец Юичиро Миура.

Опитът на Шерчан през 2013 г. да изкачи Еверест се провали заради финансови проблеми и отлагане на получаване на разрешението за изкачване. Друг опит през 2015 г. беше провален, след като лавина разруши Базовия лагер.

“Вярвам, че ще успея този път. Няма проблеми, които да ме спрат да изкача Еверест и единственият проблем може да бъде времето,” казва Шерчан. Той добавя, че няма респираторни проблеми, а кръвното му налягане е нормално.

Роден в планината, той има едно голямо предимство в сравнение с останалите алпинисти: свикнал е с височината. Височинната болест може да бъде фатална за неаклиматизирани хора в разреден въздух с ниски нива на кислород. Шерчан разказва, че е разтревожен още и от 5-те килограма, които е качил напоследък.

“Не съм изплашен от изкачването, но единствената част от маршрута, от която се страхувам, е тази между Базовия лагер и Лагер 1 (пресичането на ледопада Кхумбу – б.ред.), която е много опасна,” казва той.

Прочети  Рекордът на Еверест на Килиан Жорнет

Шерчан и екипът му от 6 души ще отпътуват за планината в неделя. Ръководителят на експедицията Шива Бахадур Сапкота е изкачвал Еверест два пъти.

Засега обаче не става ясно как Шерчан ще преодолее въведените строги възрастови ограничения за изкачване на най-високия връх на планетата. Те бяха въведени след дискусия дали 12-годишен американец да бъде допуснат до експедиция на Еверест. В крайна сметка момчето не получи пермит.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!