fbpx

Рекордът на Еверест на Килиан Жорнет

Отвъд множеството смъртни случаи от двете страни на Еверест, тази година оттам пристигат и добри новини. Испанският алпинист Килиан Жорнет успя да изкачи върха без кислород и без фиксирани въжета за рекордните 26 часа.

Жорнет, който направи неуспешен опит да изкачи скоростно върха през септември 2016 г. сега успя по северния машрут от Тибет.

Изкачването, което е част от проекта на Жорнет “Summits of my Life”, е най-бързото, известно досега за този връх. Обикновено изкачването на Еверест отнема на експедициите 2-3 седмици, а само 200 души са успели да го изкачат без кислород.

До момента няколко други алпинисти, включително двама шерпи са декларирали, че са изкачили върха за половината от времето на Жорнет,  но техните изкачвания остават спорни.

Вярва се, че именно Килиан сега е постави рекорда за най-бързо изкачване на Еверест от Базов лагер.

Досега Жорнет е поставил рекорд по скоростно изкачване на Монблан, Матерхорн, Денали, Аконкагуа и Килиманджаро.

“Достигането на връхната точка на Еверест без кислород и фиксирани въжета не е нещо, което правиш всеки ден! Видях фантастичен залез и накрая достигнах върха около полунощ,” пише той в изявление.

“До 7700 м. се чувствах наистина добре и напредвах според планираното, но тогава започнах да се чувствам недобре, вероятно от стомашен вирус. Оттогава започнах да напредвам бавно и трябваше да спирам, за да събирам сили.”

В момента Рекордът, записан в Книгата на Гинес за най-бързо изкачване на северната стена на Еверест е на италианския алпинист Ханс Камерландер, който достига върха за 16:45 ч. през 1996 г.

Прочети  Килиан Жорнет с нов рекорд с 24-часово ски изкачване

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.