fbpx

Намериха четири тела на загинали в Лагер 4 на Еверест

Най-малко 4-ма алпинисти, сред които една жена, бяха намерени мъртви в тяхната палатка в Лагер 4 под Еверест. С тях жертвите в рамките на катерачния сезон от непалска страна станаха 9.

Телата на загиналите са откити от шерпи. Те са на двама непалци и двама чужденци. Намерени са по време на операция по сваляне на тялото на загиналия словашки алпинист Владимир Щръба, който почина в Лагер 4.

Причините за смъртта на четиримата алпинисти все още не са установени. Предполага се, че те са се задушили.

Според източници от Базовия лагер загиналите са членове на експедиция, организирана от нова трекинг агенция. С тях не е имало контакт от събота.

Тялото на словашкия алпинист пък вече е свалено в Лагер 2.

Днес следобед беше свалено и тялото на индийския алпинист Гаутам Гош. Той почина от височинна болест на височина около 8000 метра на 21 май миналата година, докато се опитваше да изкачи Еверест.

Осем шерпи от  Seven Summit Treks бяха наети от правителството на Западен Бенгал, за да свалят телата на загиналите Пареш Нат и Гош. Те ще се опитат да свалят и загиналия преди няколко дни на Южното седло индиец Рави Кумар.

Тялото на Гош беше свалено до Лагер 4 днес. Утре ще бъде направен опит за сваляне на тялото и на Пареш Нат.

Миналият сезон спасителите установиха мястото на Пареш Нат, но не успяха да открият Гош в зоната на смъртта. Местоположението му беше установено тази година. Сред четиримата алпинисти от тяхната експедиция, които изчезнаха на 21 май минлата година, само Сунита Хазра беше намерена на следващия ден и откарана в болница, докато друг алпинист – Субаш Пол почина по време на спасителната операция.

Прочети  Скатов в атака на Еверест?

Семейството на Гош вече пристигна в Катманду.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.