fbpx

Наско Скатов слезе в Базов лагер

Алпинистът Атанас Скатов се е прибрал днес в Базовия лагер, след успешно изкачване на Еверест по класическия маршрут от юг и на Лхотце в рамките на 5 дни и 11 часа. Той вече има шест изкачвания на осемхилядници в рамките на проекта за изкачване на 14-​те осемхилядници на планетата без консумация на животинска храна.

С изкачването на Еверест Наско поставя два национални рекорда – изкачвания на два осемхилядника за рекордното време от малко под 6 дни, както и изкачване на Еверест два пъти както от север, така и от юг.

След прибирането в Базовия лагер днес  Скатов предаде на близките си:

скатов-фейсбук-базов-лагер
сн. Фейсбук профил

” Жив и здрав съм и на сигурно място вече. Не можах да звънна по-рано, защото телефона ми замръзна на върха. Изкачвахме се при минус 35 градуса и много силен вятър. Радвам се, че успях да изкача и Лхотце и Еверест и да стана единствения от участниците от всички експедиции -около 400 алпиниста и 400 шерпи, да го направя за 5 дни и 11 часа. Направил съм страхотни снимки и видеа. Снимал съм изгрева от Еверест . Много е красиво.Надявам се да мога да ги изпратя ако техниката ми позволи.
Имаше много силни емоции този път. Един непалец шерп умря вчера в ръцете ми на 8700 м височина.Опитвахме се около един час да го спасим , но не успяхме. Аз вече съм се качвал по Северния ръб, но от тази страна е много по-трудно. Цели групи се отказваха и се връщаха обратно. Условията тази година бяха много по- трудни от миналата. Доста се уморих. Моето желание е да си дойда по най-бързия начин в България.”

Прочети  Чикон достигна Южното седло на Еверест
скатов-базов-лагер-еверест
сн. Фейсбук профил

Изкачванията на Еверест в Хималаите тази година протичат при тежки метеорологични условия.  Успеваемостта през този сезон до момента е 20 %, докато за миналата година тя е била 68%.

Тази година Еверест взе и голям брой жертви. След като швейцарският катерач Ули Щек загина при инцидент в близост до вр. Нупце на 30 април, докато се аклиматизираше за осъществяване на траверса Еверест-Лхотце, няколко дни по-късно в Базовия лагер почина и Мин Бахадур Шерчан, 85-годишен непалец, който искаше да псотави възрастов рекорд на Еверест.

Още трима алпинисти загинаха през последните дни под Еверест, а един изчезна безследно. Сред жертвите са д-р Роланд Иъруд, лекар от Алабама, САЩ. Тази година той се върна да изкачи Еверест, след като преживя земетресението в Базовия лагер през 2015 г., но загина високо под върха.  Жертва от южната страна стана и словакът Владимир Щрба, а от север загина австриецът Франческо Енрико Маркети. Спасители издирваха и индиеца Рави Кумар, който изчезна на слизане от върха в събота.

 

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


Notice: Undefined index: popup_cookie_pivcs in /home/varhove/public_html/wordpress/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
×

Последвайте ни във Facebook