fbpx

Симоне Моро и Тамара Лунгер пробват най-високия траверс в зоната на смъртта

Траверс около 5,5 км. на височина над 8000 м. в масива Кангчендзьонга в Хималаите ще опитат алпинистите Симоне Моро и Тамара Лунгер. Те целят безкислородно изкачване на четири от общо петте върха от планинския масив, носещ името на третия по височина връх в света – Кангчендзьонга (8586 м.). Планират експедицията без шерпи, изкачването ще бъде в алпийски стил. Маршрутът им ще стартира от вр. Ялунг Канг (8505 м.), след което ще премине през Кангчендзьонга, вр. Средна Канчендзьонга (8478 м.) и вр. Южна Канчендзьонга (8478 м.).

Това е най-високият траверс на планетата в т.нар. “зона на смъртта” – границата от 8000 метра над морското равнище, където няма достатъчно кислород. Двамата алпинисти ще преминат по билото на едни от най-високите върхове, като в голяма част от времето ще са на височина над 8300 м.

Симоне Моро е италиански алпинист, световна легенда и източник на вдъхновение за цяло поколение катерачи. Роден е на 27 октомври 1967 г. в Бергамо. Катери от 13-годишен и от тогава не сваля поглед от заледените стени на високите върхове. Има десетки изкачвания в Алпите, Памир, Каракорум, Хималаите, изкачвания на континентални първенци и много постижения в алпинизма.

Тамара Лунгер също е от Италия, Южен Тирол. Дъщеря на известен италиански ски-алпинист, още на 14 години тя заявява, че ще изкачи осемхилядник. През 2009 г. Симоне Моро я взима под крилото си, докато Тамара e в Тибет в опит да качи вр. Чо Ойю (8201 м.). Тогава дипломатически проблеми осуетяват намерението й. Още през следващата година тя се връща в Хималаите, за да направи рекордно изкачване на Лхотце (8516 м.) без кислород, едва на 23-годишна възраст.
По-късно през 2010 г. тя е достатъчно уверена, за да направи опит за соло на Чо Ойю, в крайна сметка достига 7750 метра. През 2011 г.  изкачва Кан Тенгри (7010 м.) в Тян Шан. Звездното й постижение е през 2014 г., когато изкачва К2 (8611 м.) без кислород.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!