fbpx

Никой не спазва забраната: джиповете с туристи към Седемте рилски езера не секват

Въпреки забраната, издадена от Министерството на околната среда и водите и в днешния ден джипове продължаваха да превозват туристи по пътя към хижа „Рилски езера“, съобщиха граждани.

Огромна опашка се извиваше на долната лифтова станция още от рано сутринта. Зрители на БНТ сигнализираха, че при качването на лифта са били спирани и им е предлагано превоз с джип до езерата срещу 15 лева. Така се оказва, че на практика забраната на екоминистъра не се спазва и високопроходимите автомобили продължават да се движат почти до езерата, както беше в продължение на години.

Окончателно: забраниха джиповете до Рилските езера

На пътя, водещ към езерата, бе поставена бариера, охранявана от полицейски автомобил. Джиповете обаче поемаха по обиколни пътища и отново изминаваха разстоянието до границата с Национален парк „Рила“, която е малко преди хижата, съобщи БНТ. Там пазят служители от „Паркова охрана“. От дирекцията на парка казаха, че е издадено разрешително само за един високопроходим автомобил.

лифт рилски езера опашка
снимка: БНТ

„До 24-и този месец август – за извозване на материали и посуда във връзка с приключващия лагер на общество „Бяло братство“ – България. Други джипове не се допускат.“, каза д-р Стефан Кирилов, гл.експерт в Дирекция „Национален парк Рила“.

Монтират камери и бариери на пътя към Рилските езера

За да не се допускат джипове на защитената територия на парка, са командировани служители и от други места, каза още Кирилов. В района имаше туристи от различни места.

Дейностите по рекултивацията на регламентираните туристически пътеки в района вероятно ще бъдат възобновени след седмица ,когато се очаква да намалее туристическият поток.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.