fbpx

Нова национална организация – Български планинарски съюз – се бори за подобряване на условията в планините

български планинарски съюз

Само месец и половина, след като бе обявен проект за нова планинарска организация в България, тя вече е факт. Българският планинарски съюз (БПС) е учреден на 29 септември на събрание в местността Узана в Централна Стара планина под формата на сдружение с нестопанска цел в обществена полза. Той обединява действащи организации и хора и цели устойчиво развитие в областта на планинския туризъм, дейности и спортове.

Инициатори на проекта са известни в планинарските среди физически лица и представители на сдружения, бъдещи членове на съюза, които отдавна работят за подобряване на условията в планините. От години те организират различни мероприятия за подобряване на инфраструктурата, подемат инициативи за възстановяване на изоставени маршрути и заслони, имат опит в организирано водене на големи групи туристи от всички възрасти.

До момента са маркирани и почистени около 100 маршрута (в т.ч. по Е3 и Е8) с дължина 800 км, като продължават да се маркират още толкова с дължина над 900 км. Поставени са над 600 указателни табели, предстои поставяне на още 800. На много места се подменят колове, предстои поставянето на нови, включително и по трасета, където не е имало такива преди. В много хижи вече има безплатен интернет, уеб камери, метеорологични станции и соларни панели.

Български планинарски съюз е приемник и продължител на тези практики, съобщават от организацията и разчитат, че натрупаният опит и вече показаните добри резултати са основа за съвместна работа с държавните институции и ангажираните организации.

„Планините на България заслужават по-добра грижа и ето че заедно направихме още една голяма крачка напред към това.”, казват още от съюза.

Прочети  Загина планинарка, известна с преходите си по бикини

За широка дискусия на въпросите и проблемите на планинския туризъм от БПС организират Дискусионна среща – Кръгла маса. Тя ще се проведе на 2 декември 2018 г. от 13 часа в Дом на културата Искър – концертна зала (гр. София, бул. Кръстю Пастухов 23).  За участие в нея ще бъдат поканени представители на различни институции, медии, организации, сдружения, клубове и физически лица, които имат отношение към планините и туризма в тях. Вратите на залата са отворени за всеки, който иска да присъства, иска да вземе отношение, да сподели проблем или идея, казват от сдружението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.