fbpx
неделя, май 26, 2024
НовиниТуризъм

Нова национална организация – Български планинарски съюз – се бори за подобряване на условията в планините

български планинарски съюз

Само месец и половина, след като бе обявен проект за нова планинарска организация в България, тя вече е факт. Българският планинарски съюз (БПС) е учреден на 29 септември на събрание в местността Узана в Централна Стара планина под формата на сдружение с нестопанска цел в обществена полза. Той обединява действащи организации и хора и цели устойчиво развитие в областта на планинския туризъм, дейности и спортове.

Инициатори на проекта са известни в планинарските среди физически лица и представители на сдружения, бъдещи членове на съюза, които отдавна работят за подобряване на условията в планините. От години те организират различни мероприятия за подобряване на инфраструктурата, подемат инициативи за възстановяване на изоставени маршрути и заслони, имат опит в организирано водене на големи групи туристи от всички възрасти.

До момента са маркирани и почистени около 100 маршрута (в т.ч. по Е3 и Е8) с дължина 800 км, като продължават да се маркират още толкова с дължина над 900 км. Поставени са над 600 указателни табели, предстои поставяне на още 800. На много места се подменят колове, предстои поставянето на нови, включително и по трасета, където не е имало такива преди. В много хижи вече има безплатен интернет, уеб камери, метеорологични станции и соларни панели.

Български планинарски съюз е приемник и продължител на тези практики, съобщават от организацията и разчитат, че натрупаният опит и вече показаните добри резултати са основа за съвместна работа с държавните институции и ангажираните организации.

„Планините на България заслужават по-добра грижа и ето че заедно направихме още една голяма крачка напред към това.”, казват още от съюза.

За широка дискусия на въпросите и проблемите на планинския туризъм от БПС организират Дискусионна среща – Кръгла маса. Тя ще се проведе на 2 декември 2018 г. от 13 часа в Дом на културата Искър – концертна зала (гр. София, бул. Кръстю Пастухов 23).  За участие в нея ще бъдат поканени представители на различни институции, медии, организации, сдружения, клубове и физически лица, които имат отношение към планините и туризма в тях. Вратите на залата са отворени за всеки, който иска да присъства, иска да вземе отношение, да сподели проблем или идея, казват от сдружението.

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!