fbpx

Пак ще се гонят рекорди на Еврест

Започна сезонът за изкачване на хималайските осемхилядници, а с това и стремежът към поставяне на нови рекорди.

Румънско-словашката двойка Хориа Колибашану – Петер Хамор планира да премине траверса Еверест-Лхотце в алпийски стил (без кислород и шерпи). Двамата са в Базовия лагер от 3 април.

еверест маршрути
Еверест Южна страна – стандартен и американски маршрут

Те планират да изкачат Еверест по Западния гребен и северната стена (американският маршрут от 1963 г.), след което да се спуснат от непалска страна до 8000 метра и да слязат по маршута на Денис Уробко по северното ребро на Лхотце.

За изкачване на най-високия връх на планетата вече се готви и 79-годишната японка Фунахаши Йеко. Това ще бъде найният 4-ти опит да достигне върха. Ако този път успее, тя ще стане най-възрастната жена, изкачила Еверест. В момента най-възрастната жена, стъпила на най-високата точка на планената е сънародничката й Фунахиси Таме Ватанабе, която изкачи Еверест през 2002 г. на 63-годишана възраст.

Опитът на Йеко, стана възможен, след като Непал се отказа от плановете си да въведе възрастови ограничения за изкачване на върха.

Миналата година испанецът Килиан Жорнет постави нов рекорд за скоростно изкачване на върха. По склоновете на Еверест пък загина швейцарецът Ули Щек, който се готвеше за траверс Еверест-Лхотце.

Тази година в Базовия лагер на Еверест има и засилено българско присъствие. За изкачване на върха се готвят четирима българи – Боян Петров, Атанас Скатов, Слави Несторов, както и виден столичен адвокат.

Прочети  Пещерно спасяване съветва: какво да направим, ако попаднем в инцидент в пещера?

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


Notice: Undefined index: popup_cookie_pivcs in /home/varhove/public_html/wordpress/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
×

Последвайте ни във Facebook