fbpx

Сезонът в Хималаите започва. Какви са плановете на Боян и Наско?

скатов-базов-лагер-еверестАлпинистът Атанас Скатов отпътува днес за Хималаите, където ще продължи проекта си за изкачване на всички 14 осемхилядници на планетата без консумация на животинска храна. Плановете на Наско за този сезон включват соло експедиции до Чо Ойю и Еверест. Ако се разпише с успех Скатов ще стане първият българин, изкачил три пъти най-високия връх на планетата. Досега Скатов е изкачил 5 от 14-те осемхилядници.

Топ-алпинистът ни Боян Петров пък се отправя към три осемхилядника. Плановете му тази пролет включват тази година да изкачи Еверест (най-високия връх на планетата) и Шиша Пангма (най-ниският). За есенния сезон пък боян петров алпинистще остави атаката на Чо Ойю. Междувременно Петров планира през лятото да поддържа формата си, изкачвайки седемхилядниците Кан Тенегри и пик Победа. Победа е последният неизкачен седемхилядник от Боян Петров, успехът на който ще му донесе и престижното отличие “снежен барс”.

Така, ако експедициите бъдат успешни, за следващата година ще остане само осемхилядника Лхотце, преди Боян да стане първият българин, окичил се с хималайската корона.

Тази година в подножието на Еверест ще има засилено българско присъствие, тъй като за атака на върха освен Наско и Боян се готвят водещ адвокат от София, както и алпинистът Слави Несторов.

Прочети  Наско Скатов организира Национална експедиция до Лхотце

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


Notice: Undefined index: popup_cookie_pivcs in /home/varhove/public_html/wordpress/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
×

Последвайте ни във Facebook