fbpx
събота, април 20, 2024
Новини

Проведоха традиционното Mеждународно състезание по ориентиране край Търговище

Отборът на „Вариант 5“ Търговище организира за поредна година традиционното състезание купа „Великден“, отбелязвайки светлия християнски празник. Мероприятието се състоя в периода от 6 до 9 април, като състезателите имаха възможността да се включат в 4 различни дистанции – масов старт, спринт, средна и дълга.

Масовият старт беше даден край село Пайдушко. В надпреварата се включиха 400 състезатели, сред които някои от най-добрите български ориентировачи, както и десетки чуждестранни представители. Сред тях най-многобройни бяха състезателите от Румъния. Участниците в масовия старт се състезаваха във възрастови групи от 10-годишни до над 80-годишни. В елитните възрастови групи конкуренцията беше на изключително високо ниво. При мъжете победител стана Йонут Цинка от Румъния, а на второ и трето място се класираха съответно Кирил Николов – Дизела и Иван Сираков, представители на домакините от Спортен клуб по ориентиране „Вариант 5“.

„Масовият старт беше като добра загрявка за останалите три старта от купа „Великден“. Много приятен формат, харесва ми и мисля, че е доста атрактивен. Справих се почти перфектно с маршрута, като допуснах само две малки грешки по 10 секунди, но съхраних сили за предстоящата средна дистанция, която носеше точки за световната ранглиста и беше контролно за определяне на националните отбори.“, заяви Сираков след спечелването на бронзовото отличие.

Вторият състезателен ден се оказа и най-значимият старт за кандидат-националите и елитните състезатели. Средната дистанция бе със статут на рангово състезание, което означава, че състезателите в елитните групи имат възможността да спечелят точки за световната ранглиста. Освен това дистанцията беше определена и за контролен старт за националния отбор, което придаде още по-голяма важност на постигнатите резултати. В мъжката елитна група най-добрият ни български състезател и вице-европейски шампион от 2012 година Кирил Николов успя да спечели старта по безапелационен начин, изпреварвайки с 1:45 мин съотборника си Иван Сираков, а третото място бе отредено за Роман Чобану от Румъния.

кирил-николов-дизела-бягане
снимка: Фейсбук профил

„WRE (World Ranking Event) състезанието на купа „Великден“ се наложи като най-конкурентният старт през последните няколко години. Не само заради броя участници, а и защото най-силните състезатели на Балканите участват. Щастлив съм, че бях във форма и успях да спечеля този старт. Състезанието и тази година ще бъде запомнено с отличната си организация, създадена от клуба организатор „Вариант 5“.“, сподели Дизела след награждаването.

 

При жените победител стана Кристина Иванова от отбора на „Младост“ Благоевград, а второто и третото място останаха съответно за Андра Анхел (Румъния) и Лиляна Гоцева („Младост“ Благоевград).

Ето какво сподели шампионката при жените веднага след финала на състезанието: „Днес се получи добро състезание, което успях да спечеля, въпреки допуснатите “малки грешки”. За мен беше важен старт, защото носеше точки за световната ранглиста и е един от контролните стартове за определянето на националния отбор, което допринесе за голяма предстартова треска. Стартирах последна и исках да настигна състезателката пред мен, което може би беше причината за първата ми грешка. След това успях да се концентрирам и да продължа на ниво, но до края допуснах още една по-сериозна грешка. Маршрутът беше тежък физически, с много сборно изкачване и няколко ключови отсечки. Щастлива съм, че го спечелих.“

След изминалите два състезателни дни предстоеше и най-тежкият старт за състезателите – дългата дистанция. Броят на участниците за този старт надхвърли 600, а слънчевото време предразположи състезателите за по-благоприятно бягане по тежкия терен. В оспорвана битка при мъжете Кирил Николов – Дизела отново успя да спечели победата. На второ място се нареди Иван Сираков, а третото място остана за победителя от масовия старт – Йонут Цинка. В женската елитна група Кристина Иванова от състава на „Младост“ Благоевград отново бе над всички, демонстрирайки отлична физическа форма. Само 57 секунди след нея се нареди представителката на „Карлък“ Смолян Антоанета Дяксова, а бронзът бе за Андра Анхел от Румъния.

Последният етап от състезанието се проведе в град Попово, Търговище. Спринтовата дистанция бе и най-оспорваният старт, с изключително малки разлики между победителите и подгласниците. В мъжката елитна група Роман Чобану успя да се наложи и да спечели спринта, само 4 секунди по-бърз от румънския си сънародник Йонут Цинка. На трето място, 10 секунди след Цинка, се нареди Иван Сираков от отбора на „Вариант 5“ Търговище.

В женската категория победата бе за едва 15-годишната състезателка Ясна Петрова от отбора на „Истрос“ Русе. На второ и трето място се наредиха представителките на „Младост“ Благоевград – Лиляна Гоцева и Кристина Иванова.

Eто какво заяви младата надежда на българското ориентиране след победата в спринтовата дистанция: „Типичен спринт за купа „Великден“ – високоскоростен. Не изпитах трудности при избирането на печелившите варианти, въпреки че бяха почти равностойни с останалите. Лично аз се почувствах леко несигурна в последната част на маршрута, поради липса на видимост. Много съм доволна, че се състезавах в елитната група, в която определено не липсваше конкуренция, и отделно съм доволна от собственото си представяне.“

След изминаването на четирите старта бе отлъчен и отборният победител в тазгодишното издание на купа „Великден“. Отборът на „Сини камъни“ Сливен успя да завоюва купата след много стабилно представяне от всички състезатели на клуба. На второ и трето място се наредиха съответно отборите на „Истрос“ Русе и „Диана“ Ямбол.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!