fbpx

Паркът на Военната академия в София домакин на Планинарска и приключенска кинопанорама

На 12 юли от 21:00ч. в парк „Военна Академия Г.С. Раковски“ в София отново ще отвори врати планинарско и приключенско кино в парка. Организаторите от Банско филм фест обещават филмова програма с едни от най-добрите международни заглавия на тази тема.

Пренесете се през стръмните Канадски планини, почувствайте праха от пейзажите на Хаити от друг свят, загубете се в недокоснатите планини на Хималаите. Истории, свързани с истински примери от живота на някои от най-големите имена в екстремните спортове и пътешествията. Приключенията ни доказват, че когато загубим представа за времето, можем да се възползваме максимално от него.

Програма:

20:30ч. – отваряне на вратите
21:00ч. – 22:25ч. – „Живот в планините“, Канада, Гранд Балдуин, 85`
Страхът, който планинските пейзажи предизвикват е всеобщ и рядко се впускаме в приключения в истинската дива природа. Мартина и нейната 60-годишна майка Таня започват шестмесечен преход през огромните, крайбрежни планини на Британска Колумбия, Канада, в пътешествие, което никога досега не е завършвано от двама човека. Тяхното приключение е преплетено с красиви портрети на човешката издръжливост и страст към голямата надморска височина – оцелял от лавина алпинист, художник на снегоходки, монах, който живее в снежните планини.

22:25ч. – 22:50ч. – „Анба, в сърцето на Хаити“, Франция, Владимир Селие, Жулиен Надирас, 24`
Оливие Теста проучва пещерите на Хаити от 2009 г. насам като ръководител на експедиции, обучения и геоложки проучвания из страната. Следвайки спелеолога в обиколките му из пещерите, авторите създават пъстроцветен ритмичен портрет на Перлата на Антилите.

22:50ч. – 23:10ч. – „Лунаг Ри“, Германия, Йоахим Хелинген, 18’
Когато затваря очи и мисли за Непал, пред вътрешния взор на Давид Лама се появяват не снежните планини, а зелените долини и малкото село в тях, където е израсъл неговият баща. Като дете австрийският алпинист ги е посещавал на гърба на родителите. При поредното идване той вече определя темпото. Семейството е дошло да погостува на роднините на баща му. Но за Давид това не е единствената причина да се върне в Непал – заедно с американската алпийска легенда Конрад Анкер има намерение да направи опит за изкачване на великолепния Лунаг Ри (6907 метра) по неговата северозападна стена. Но се оказва, че предизвикателството е прекалено голямо и не може да бъде преодоляно. Не и този път…

Прожекциите ще се проведат при спазване на всички мерки, ще бъдат осигурени и дезинфектанти на входа.
При лошо време ще бъде обявена нова дата на събитието.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.