fbpx

Френска експедиция с нов маршрут към К13 в Пакистан

Френска експедиция на 30 юни достигна връхната точка на К13 Запад, известен още и като вр. Дансам (6660 м.) в Пакистан, съобщи туристическата агенция High Mountains Treks & Tours.

Експедицията в състав Jérôme Sullivan, Victor Saucède, Jérémy Stagnetto и Martin Elias се надяваше да стане първата в историята, с успех на врх К13 (6666 м.), разположен в пограничен район между пакистанската провинция Гилгит-Балтистан и индийския район Кашмир.

Четиримата алпинисти – Jérome Sullivan, Victor Saucède, Martín Elías и Jérémy Stagnetto, са с богат опит във високата планина, а французинът Jérome Sullivan е носител и на най-престижната награда в алпинизма – “Златен пикел”. Martín Elías пък е елитен гид от Шамони.

Първите детайли за експедицията сподели Мартин Elías.

Изкачването протича по 1600-метров вертикал на северната стена в продължение на 6 дни. Алпиниститите изграждат 4 височинни лагера.

Каква обаче е изненадата им, когато на върха, обозначен като неизкачван намират следи от стара експедиция.

„Загадката остава…“ – написа Elías.

Междувременно втора експедиция, водена от Юхо Кнутила от Финландия, се насочва към същия връх. Този път алпинистите се стремят към най-високата точка.

„Основният връх е на един километър на изток и остава неизкачен, поне официално“, каза Кнутила. „Нека видим какво можем да направим.“

Преди това финландецът е показвал своята сила на северните стени в Алпите. Той ще се катери с Нелсън Нейринк от Белгия и Айвинд Хугас от Норвегия.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.