fbpx
понеделник, февруари 19, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеИзбраноНовини

Първа експедиция, съставена изцяло от чернокожи, изкачи Еверест

В четвъртък сутринта седем алпинисти и осем непалски водачи от експедицията Full Circle Everest изкачиха връх Еверест.

Успехът им отваря нова глава в 60-годишната история на най-високия връх в света. Full Circle е първата експедиция, съставена изцяло от чернокожи алпинисти.

„Екипът на Full Circle Everest, воден от Филип Хендерсън от Калифорния, влезе в историята като първият изцяло чернокож отбор, стъпил на най-високия връх на Земята“, написа операторът на експедицията.

Сред участниците бяха Маноа Айнуу от Боузман, Монтана; кенийският алпинист Джеймс Кагамби; Розмари Саал от Сиатъл; Дезмънд “Дом” Мълинс от Ню Йорк; Аби Дион от Форт Лодърдейл, Флорида; Еди Тейлър от Боулдър, Колорадо; и Томас Мур от Денвър. Деветият член, Фред Кембъл, от Сиатъл, Вашингтон, се върна, преди да стигне до върха.

Хендерсън, който живее в Кортез, Колорадо, не изкачи върха, а вместо това ръководеше експедицията от базовия лагер.

Идеята за изкачване на Еверест от чернокожите алпинисти се зародила още преди няколко години, но досега не можеше д бъде осъществена, след като пандемията затвори върха за изкачвания през 2020 г.

„Ние сме алпинисти – ние сме хора, които обичат да са навън и просто сме чернокожи“, каза ръководителят Хендерсън. „Ние също така знаем, че представляваме нашите общности.“

Самият той прави опит да достигне върха през 2012 г., но се връща, след като здравословното му състояние се влошило. По-късно прекарва няколко месеца в Непал, обучавайки гидове за експедиции в планината.

Преди експедицията им през 2012 г. той довежда хората си в долината Кхумбу през януари, за да се срещнат с техните шерпи. Хендерсън казва на екипа: „Искам да се запознаете с хората, с които ще работите, и да видите техните домове и села, така че да имате връзка с тези, които искате да се изложат на риск, за да можете да кажете, че сте изкачили върха.“

Според уебсайта на експедицията, тазгодишното изкачване е вдъхновено отчасти от расовия състав на алпинистите на Еверест. След приблизително 6000 успешни изкачвания на върха, само десет чернокожи са стъпвали там преди Full Circle.

Сходна е и демографската статистика за дейностите на открито в САЩ, включително посещения на национални паркове, колоездене и скално катерене.

Целта на групата е да хвърли светлина върху бариерите, които все още съществуват за достъп на чернокожите общности до дейностите на открито.

Въпреки добре рекламираните усилия за увеличаване на приобщаването и разнообразието, Хендерсън казва, че напредъкът е бавен. „Когато започнах работа в NOLS (Национално училище за водачи на дейности на открито – б.ред) през 1994 г., аз бях първият чернокож американец, който работи там“, каза Хендерсън. „В моята работа сега аз съм единственият чернокож, който работи там, 30 години по-късно – това е бремето, което нося.“

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!