fbpx
събота, април 20, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеНовини

Експедиция само от чернокожи се отправя към Еверест

Около 4000 души са изкачили Еверест, но едва осем от тях са били чернокожи. Това е една от причините да се сформира Full Circle, група от чернокожи алпинисти, която ще се отправи тази пролет към най-високия връх в света.

Групата от девет алпинисти пристигна в Непал през януари 2022 г., за да започне процеса на аклиматизация.

Ако всички членове на Full Circle завършат изкачването си, броят на чернокожите, които са достигнали върха на връх Еверест, ще се удвои.

„Това е експедиция, която със сигурност е свързана с катерене. Става дума за прекарване на време в планините, но също така и за изграждане на общност, глобална общност. И е за промяна на наратива за Черната общност, особено в Съединените щати и как ние взаимодействаме с външните пространства“, казва Розмари Саал, член на Full Circle.

Саал беше член на експедиция от чернокожи, които вече изкачиха Денали в Аляска и на друг екип, който достигна връхната точка на Килиманджаро.

Но да си част от Full Circle, казва тя, е различно. Алпинистската общност е сравнително малка и Еверест е името, което почти всеки в света може да разпознае.

„Този връх привлича вниманието“, казва друг член на Full Circle, Аби Дион.

Дион живее във Форт Лодърдейл, Флорида, където притежава и управлява Coral Cliffs Climbing Gym. Като една от двете чернокожи жени в Съединените щати, които притежават фитнес зала за катерене, тя със страст показва на цветнокожите жени начини да се забавляват на открито.

Full Circle се зарече да плаща на шерпите повече пари, отколкото обикновено получават, знаейки, че тези мъже често издържат цели семейства или общности въз основа единствено на доходите си от планинарство, но въпреки това те често са изведени до ролята на статисти, когато става въпрос за признания.

Дион отбелязва, че Full Circle има за цел да „деколонизира“ изкачванията на Еверест. Не става дума само за увеличаване на видимостта на цветнокожите планинари, а за използване на приобщаващ език.

„Нашата цел тук е да помогнем на хората да се стремят да имат дълбоки и уважителни отношения с природата и да се чувстват, че нямат право на това, но добре дошли. Ако видите, че може да се направи, можете да го направите както трябва.“

Саал, която е мелез, твърди, че някои от първите хора, които отблъснали детския й интерес към спорта и на открито, са били в нейната собствена общност.

„Когато бях млада, взех първите си курсове по скално катерене, курсове по алпинизъм, каквото и да е. Казвах на членове на семейството или приятели или просто на различни хора в живота си за това, което правя. И веднага ми отвръщаха: „О, черните хора не правят това. Това е за белите. Черните хора не ходят на ски. Черните хора не ходят на катерене.“

За щастие в родния й Сиатъл има обществени групи, които помагат на младата Саал да преследва интересите си.

Експедицията е водена от Фил Хендерсън, а нейни спонсори са North Face, Summit Coffee, Smartwool и Mountain Safety Research (MSR).

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!