fbpx
петък, май 24, 2024
Новини

Петима човека с увреждания стигнаха до Черни връх (ВИДЕО и СНИМКИ)

Петима човека с ограничена или пълна неподвижност достигнаха Черни връх в събота, привързани в специални шейни, теглени от около 50 доброволци.

Една от тях е Емона, борбено момиче с физическо увреждане, израснала в институция. Животът ѝ е изпълнен с препятствия, но тя успява да завърши университет, да работи и да се състезава като професионален параолимпийски състезател в дисциплината бадминтон. Печелила е медали и усилено се готви за Олимпийските игри в Париж през 2024 г.
Благодарение на фондация „Ела и Ти“ Емона преодоля още едно препятствие. Изкачи първенеца на Витоша – Черни връх.

„Ние сме шампиони“, извика тя, след като шейната ѝ първа достигна до върха.

„Тази година, събрахме рекорден брой доброволци, които подкрепиха събитието и се присъединиха към каузата ни и се радваме, че ще имаме нови пет участника, които ще видят зимната планина“, каза пред „Върхове“ Гергана Дойчинова, от фондацията, организатор на събитието „Ела и ти“.

Зимното приключение на Черни връх се провежда за трета поредна година с подкрепата на ПСС, TimeHeroes и още редица платформи.

„Наистина си е едно сериозно предизвикателство. Борим се същевременно с някои страхове, които идват повече от техните близки. Това е една страна на предизвикателствата, от друга страна е предизвикателство да успееш да събереш толкова много доброволци, защото всички са доброволци в истинския смисъл на думата“, каза още Гергана.

Венци и Руслан се включват като доброволци за първи път.

„В общи линии с носене, дърпане на хора и т.н. съм имал само 1-2 случая да помагам на ПСС, но те са били през лятото, така че ми е за първи път при зимни условия“, споделя Венци. Двамата с Руслан обаче не се притесняват от дългия и стръмен път. „Достатъчно хора сме на шейна и нещата ще се получат със сигурност. Идеята е хората да са доволни, които са в шейните, наистина да им е приятно. Това е идеята на цялото събитие“, категоричен е Руслан.

Изкачването по добре утъпкана пъртина отне около два часа, а очите на петимата участници жадно поглъщаха красотите на зимната планина.

Мистерии: Халюцинират ли алпинистите в редкия въздух? Учените наричат виденията в зоната на кислородния глад „Ново състояние“

„Реално смисълът на посещаването на планината е хората да открият себе си и да открият една общност, която сме хора мислещи по сходен начин и такива събития, когато можем и да помогнем на хора, за които такива прекрасни места са труднодостъпни, по този начин това е нещо голямо и нещо прекрасно“, обяснява мотивацията си да вземе участие Руслан.

А усмивките на петимата участници на върха са заслужената награда за усилията на организаторите.

Aко наистина сме успели да бъдем причината за усмивката на лицето на другия, това е най-големият подарък за нас. Гергана Дойчинова

До момента благодарение на доброволците и екипа на фондацията десетки хора с увреждания са политали с тролей над Фотинските водопади, влизали са в пещери като Съева дупка, Проходна и Снежанка, участвали са на състезанието “По стъпките на Алеко с приятел”, а с последната си мисия в TimeHeroes през ноември 2022 г. фондацията подари на своите приятели разходка до пещерата на Св. Иван Рилски.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!