fbpx
събота, юни 15, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеИзбраноНовиниРайско кътче

Ледовете на Еверест пазят с десетилетия човешки бактерии, отделени при кихане и кашлица

Не забравяйте кърпичките си, когато отивате на планина, защото бактериите, отделени при кашлица и кихане могат да се запазят в леда с векове, установи ново проучване.

Изследователи от университета в Боулдър, Колорадо анализираха почвени проби от връх Еверест и откриха микробна ДНК, свързана с хората, пише Daily Mail.

Откритите бактериите включват Staphylococcus, която се свързва с хранително отравяне и пневмония, както и Streptococcus, която причинява възпалено гърло.

Южното седло между Еверест и Лхотце е последното място, на което алпинистите спират, преди да се опитат да достигнат върха.

Миналата година стана ясно, че ледникът South Col – най-високият на Еверест, годишно губи лед за десетилетия заради глобалното затопляне. Той е изключително открит, което означава, че докато затоплящите се температури на въздуха са основната причина за топенето, силните ветрове също са фактор.

В миналото изследователите са изследвали почвата в най-студените региони на Земята, но рядко са откривали значителни количества микроби, свързани с човека. Всъщност те никога не са успели да идентифицират окончателно тези микроби в проби, събрани над 7900 м.

Но за новото проучване, публикувано в Arctic, Antarctic, and Alpine Research, базираният в САЩ екип благодарение на топящите се ледове, успя да анализира почвата, използвайки най-съвременната технология за секвениране на гени. Техните проби са събрани от Южното седло на Еверест по време на експедицията на National Geographic и Rolex Perpetual Planet Everest през 2019 г.

Това е най-всеобхватната научна експедиция до връх Еверест в историята

и включва инсталирането на двете най-високи метеорологични станции в света.

Изследователите в експедицията се опитват да съберат почвени проби възможно най-далеч от лагера.

Учените успяха да идентифицират почти всички активни и пасивни микроби, присъстващи в пробата чрез тяхната ДНК, и да определят тяхното генетично разнообразие. Те очакваха да намерят някои от тях, тъй като са намирани и на други екстремни места с висока надморска височина. Това са особено издръжливи микроби, които виреят при ниски температури, силно излагане на ултравиолетови лъчи и при ниска наличност на вода.

Една от бактериите, Naganishia, е най-разпространена в пробите от Южното седло. Открити са обаче и безпрецедентни нива на бактерии, свързани с човека, останали от кихане и кашлица на алпинисти.

„Има човешки подпис, замразен в микробиома на Еверест, дори на тази надморска височина“, каза д-р Шмид.

Съществуването на микроорганизмите не е изненадващо, предвид количеството хора, които ежегодно минават през Южното седло и колко лесно се разнасят микробите. И все пак тяхното разнообразие показва, че бактериите вероятно са били в латентно състояние и не са били убити от суровите хималайски условия.

Това вече е шок за учените

защото тези микроби са еволюирали, за да оцелеят в топлата, влажна среда в носа и устата ни.

Изследователите казват, че те може да са били там от десетилетия, което предполага, че въздействието на човешката дейност върху планината е по-устойчиво, отколкото се смяташе досега.

Авторите пишат: „Нашите данни предполагат, че Южното седло и други среди с изключително висока надморска височина могат да бъдат събирателни точки за дълбоко замръзване на отложени организми, включително пренасяни от човека замърсители, които може никога да не напуснат тези места, след като бъдат изхвърлени там.“

 

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!