fbpx

Ветерани с ампутирани крайници в експедиция до Еверест

everest-war-veteransЧад Джукс загуби част от десния си крак при експлозия на бомба в ирак през 2006 г. Същото се случва и на Томас Чарлз “Чарли” Линвил, докато е в морската пехота в Ирак през 2011 г.

Сега Джукс, бивш сержант от резерва, и Линвил искат да преодолеят своите недъзи по най-екстремен начин — изкачвайки най-високият връх в света за два месеца. Ако успеят, те ще са първите военни с ампутирани крайници, достигнали върха.

“Искам да покажа на света, че мога да изкача Еверест,” казва 31-годишният Джукс, който, подобно на Линвил, вече е опитен планинар с протеза. “За да кажа, аз имам един крак, но мога да изкача Еверест. Имам протеза, но мога да изкача Еверест. Имам травматично мозъчно увреждане, но мога да изкача Еверест.'”

30-годишният Линвил, разказва, че е преминал от това да бъде силен морски пехотинец, до това да бъде съжаляван от хората, заради ампутацията. “Стигайки върха се надявам да покажа на всички тези хора, че не трябва да изпитват съжаление към ветераните с ампутирани крайници, защото те са способни на много повече, отколкото изглежда,'” категоричен е Линвил.

Comments

comments

Прочети  Сезонът в Хималаите започва. Какви са плановете на Боян и Наско?

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!