fbpx

Планът за нови 5000 легла в Паничище спрян от съда

На 10 март 2016 г. Административен съд – Перник е решил, че предложението за подробен устройствен план на село Паничище ще окаже постоянно отрицателно въздействие върху биооразнообразието в планината Рила с визираните в него 5000 нови легла и го е отменил. Това съобщава коалицията „За да остане природа“.

Село Паничище в подножието на Национален парк Рила е замислено да бъде легловата база на планирания курорт „Паничище–Езерата–връх Кабул“, известен още като „Супер Паничище“. Преди много години курортът беше отхвърлен от Министерство на околната среда и водите, но части от него се изградиха на парче. Например, бяха изсечени няколко от планираните писти над Паничище, прикрити като „противопожарни просеки“. Беше построен и лифтът от хижа „Пионерска“ до хижа „Рилски езера“. Заради многото хора, които го използват, Седемте рилски езера започнаха да се заблатяват и има реална опасност да изчезнат в близко бъдеще, ако не се вземат мерки, обобщават природозащитниците.

Делото в Административен съд – Перник се точеше вече четвърта година. То е във връзка с Оценката за съвместимост на проекта за Подробен устройствен план – План за регулация и План за застрояване (ПУП) на село Паничище, община Сапарева баня, за изграждане на хотели и инфраструктура за 5000 души в Рила. Делото беше образувано след жалби на лица от гражданска група “Граждани за Рила”, WWF България, „Зелени Балкани“ и Сдружение за аграрни и екологични проекти – ГЕО срещу издаденото от Регионална инспекция по околната среда и водите – Перник положително решение по оценка за съвместимост на плана от 25 октомври 2012 г. Тогава РИОСВ-Перник прие, че изграждането на нови хотели за 5000 души няма да окаже отрицателно въздействие върху защитените животни и птици в зоните от Натура 2000, които се намират непосредствено до планираните зони на урбанизация. В резултат на проведените експертизи Административен съд – Перник отмени решението по оценка за съвместимост на РИОСВ-Перник, постановено през 2012 г., с което регионалната инспекция съгласува предложения ПУП.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!