fbpx

Планът за нови 5000 легла в Паничище спрян от съда

На 10 март 2016 г. Административен съд – Перник е решил, че предложението за подробен устройствен план на село Паничище ще окаже постоянно отрицателно въздействие върху биооразнообразието в планината Рила с визираните в него 5000 нови легла и го е отменил. Това съобщава коалицията „За да остане природа“.

Село Паничище в подножието на Национален парк Рила е замислено да бъде легловата база на планирания курорт „Паничище–Езерата–връх Кабул“, известен още като „Супер Паничище“. Преди много години курортът беше отхвърлен от Министерство на околната среда и водите, но части от него се изградиха на парче. Например, бяха изсечени няколко от планираните писти над Паничище, прикрити като „противопожарни просеки“. Беше построен и лифтът от хижа „Пионерска“ до хижа „Рилски езера“. Заради многото хора, които го използват, Седемте рилски езера започнаха да се заблатяват и има реална опасност да изчезнат в близко бъдеще, ако не се вземат мерки, обобщават природозащитниците.

Делото в Административен съд – Перник се точеше вече четвърта година. То е във връзка с Оценката за съвместимост на проекта за Подробен устройствен план – План за регулация и План за застрояване (ПУП) на село Паничище, община Сапарева баня, за изграждане на хотели и инфраструктура за 5000 души в Рила. Делото беше образувано след жалби на лица от гражданска група “Граждани за Рила”, WWF България, „Зелени Балкани“ и Сдружение за аграрни и екологични проекти – ГЕО срещу издаденото от Регионална инспекция по околната среда и водите – Перник положително решение по оценка за съвместимост на плана от 25 октомври 2012 г. Тогава РИОСВ-Перник прие, че изграждането на нови хотели за 5000 души няма да окаже отрицателно въздействие върху защитените животни и птици в зоните от Натура 2000, които се намират непосредствено до планираните зони на урбанизация. В резултат на проведените експертизи Административен съд – Перник отмени решението по оценка за съвместимост на РИОСВ-Перник, постановено през 2012 г., с което регионалната инспекция съгласува предложения ПУП.

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!