fbpx

Победителят в състезанието Bansko Open 2022 е загиналият на Мусала

Известният състезател парапланерист Тома Стоичков от София е загиналият днес след инцидент на Мусала, съобщиха източници на „Върхове“. На 7 септември той стана победител в първото състезание по прелети с парапланер Bansko Open 2022 и беше един от най-перспективните ни пилоти, коментираха те.

Тогава, след тридневно чакане заради лоши атмосферни условия, през първия възможен стартов прозорец, участниците се впуснаха в надпревара от връх Тодорка в посока склоновете на Палашица, а след това към м. Бетоловото и с. Бачево, с финал в северната част на гр. Банско.

Най-успешно по трасето се задържа именно Тома Стоичков, следван от фаворита Веселин Овчаров, Георги Джолев – родом от Банско, който е най-младата и перспективна звезда, а на трето място завърши Даниел Димов – организатор и ментор на турнира.

В крайното класиране на подиума стъпиха на първо място Тома Стоичков, на второ Веселин Овчаров и на трето Даниел Димов.

снимка: Bansko.bg

Днес Стоичков е бил част от група парапланеристи, излетели от Маркуджик. Около обяд, той се блъска в един от прозорците на метеорологичната станция на връх Мусала. Според дежурния метеоролог мъжът е бил с два счупени крака и фрактура на таза, но е бил контактен през цялото време.

10 спасители на ПСС тръгват от Боровец, като същевременно е извикан и хеликоптер. Военен „Кугар“ излита в 15:15 ч. и успява да евакуира пострадалия мъж, но за съжаление, той почива още на път за болницата. Приет е в 16:25 ч. в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив, но лекарите там само са констатирали смъртта му.

Засега причините за инцидента не са известни.

Екипът на „Върхове“ изказва своите съболезнования на семейството му!

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!