fbpx

Почина алпинистът проф. Димитър Бърдарев

Почина проф. Димитър Бърдарев, един от именитите български алпинисти.

С дълбоко прискърбие съобщаваме, че внезапно ни напусна големият алпинист, колега и приятел Димитър Бърдарев.

Това съобщиха днес от Българската федерация по катерене и алпинизъм.

Бърдарев е един от пионерите на българския алпинизъм. Той е част от първата българска експедиция на осемхилядник – “Лхоце-81”, а след това участва и в щурма на Еверест през 1984 г. Има изкачвания на трудни маршрути в Алпите, Кавказ, Памир. Осем пъти е бил на първенеца на Европа – Елбрус, преминал е трудния траверс на веригата Шхелда. Изкачил е седемхилядниците Комунизъм, Ленин и Ношак.

Роден през 1949 г. в Банско, още от детството му животът на Димитър Бърдарев е свързан с планината. С алпинизъм започва да се занимава през 1966 г., като минава през школите на ЦСКА и ВИФ. Дълги години е един от най-добрите състезатели по ски-рали в България, победител през 1976 г. в реномираното международно ски-рали в Леко, Италия.

След като завършва спортната академия, Бърдарев свързва и професионалния си живот с алпинизма. Той е дългогодишен преподавател и ръководител на катедра “ТАО” в Националната спортна академия, където става и професор. Години наред е в ръководството на БФА и БАК, член на треньорския съвет.

Отличен е със званията “Заслужил майстор на спорта”, “Заслужил треньор по алпинизъм”, носител е на държавни отличия.

Екипът на “Върхове” изказва искрени съболезнования на близките на проф. Бърдарев.

Прочети  Изложба на картини от Хималаите представят в Своге

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


Notice: Undefined index: popup_cookie_pivcs in /home/varhove/public_html/wordpress/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
×

Последвайте ни във Facebook