fbpx

Глобалното затопляне в ход: по високите части на Еверест се появиха растения

Растителността по склоновете на Еверест се среща все по-високо и по-високо.

Климатолозите проучиха сателитни снимки, направени през последните две десетилетия, и откриха, че за тези години растителността бързо се изкачила до 5500 метра.

„Настъплението“ на растителността може значително да ускори топенето на ледовете в Хималаите, се съобщава в информация на пресслужбата на университета Ексетър (Обединеното кралство), проучването е публикувано в списание Global Change Biology.

Почти всички климатолози на Земята днес не се съмняват, че глобалното затопляне съществува и че коренно ще промени лицето на планетата, ако увеличаването на температурата не може да бъде поддържано на 1,5 градуса по Целзий. Това се доказва не само от стотици компютърни модели на климата на планетата, но и от данни от различни климатични спътници, метеорологични станции и океански шамандури.

Първите и основни жертви на този процес ще бъдат, както вече показва практиката, полярните райони на Земята и планинските ледници. Температурата около тяхната територия вече е станала с 4-9 градуса по Целзий по-висока, отколкото през миналите векове, което може да доведе до необратими промени: по-специално до факта, че площта им ще бъде намалена.

Настоящите прогнози на учените сочат, че до средата на века площта на ледниците в Алпите ще бъде намалена с 45%, независимо какво ще направи човечеството за борба с глобалното затопляне.

Comments

comments

Прочети  K2 с/у Еверест: 9 причини защо K2 е най-страховитият връх в света

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!