fbpx
събота, февруари 24, 2024
НовиниРайско кътчеТуризъм

Глобалното затопляне в ход: по високите части на Еверест се появиха растения

Растителността по склоновете на Еверест се среща все по-високо и по-високо.

Климатолозите проучиха сателитни снимки, направени през последните две десетилетия, и откриха, че за тези години растителността бързо се изкачила до 5500 метра.

„Настъплението“ на растителността може значително да ускори топенето на ледовете в Хималаите, се съобщава в информация на пресслужбата на университета Ексетър (Обединеното кралство), проучването е публикувано в списание Global Change Biology.

Почти всички климатолози на Земята днес не се съмняват, че глобалното затопляне съществува и че коренно ще промени лицето на планетата, ако увеличаването на температурата не може да бъде поддържано на 1,5 градуса по Целзий. Това се доказва не само от стотици компютърни модели на климата на планетата, но и от данни от различни климатични спътници, метеорологични станции и океански шамандури.

Първите и основни жертви на този процес ще бъдат, както вече показва практиката, полярните райони на Земята и планинските ледници. Температурата около тяхната територия вече е станала с 4-9 градуса по Целзий по-висока, отколкото през миналите векове, което може да доведе до необратими промени: по-специално до факта, че площта им ще бъде намалена.

Настоящите прогнози на учените сочат, че до средата на века площта на ледниците в Алпите ще бъде намалена с 45%, независимо какво ще направи човечеството за борба с глобалното затопляне.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!