fbpx

Почина Георги Атанасов – Джиджи, доайенът на българския алпинизъм

Почина един от доайените на българския алпинизъм Героги Атанасов-Джиджи. Само след дни, той трябваше да навърши 95 години.

„Приготовленията за юбилея бяха напреднали, но съдбата реши друго…“, написаха в негова памет от Българската федерация по катерене и алпинизъм.

В планините Атанасив навлиза едва 5-годишен през далечната 1930 година, с изкачване на първенеца на Балканите – вр. Мусала. През 50-те и 60-те години полага основите на българския алпинизъм. Първият му голям успех е през 1958 г. с изкачване на връх Елрбус в Кавказ, а 5 години по-късно достига световно признание с преминаване на западната стена на Пти Дрю.

В биграфичен материал доц. Сандю Бешев го нарича „патриархът на българския алпинизъм“.

„Георги Атанасов или Джиджи, както всички го познават (…) завърши с отличие курса за начинаещи алпинисти на Лакатник. Постъпи на работа като асистент във Висшия институт по физкултура, където създаде катедрата „Туризъм-Алпинизъм”. Подготви много високо квалифицирани кадри“, разказва Бешев за своя колега в сп. 360.

Атанасов е роден на 26 юли 1925 г. Учи в Американския колеж, след което завършва висшето си образование във ВИФ „Георги Димитров“. От 1956 г. има титлата „Майстор на спорта“, а от 1963 г. е „Заслужил майстор на спорта“.

Освен в алпинизма, той има и значителни успехи в леката атлетика и ските. През 1943 г. става шампион при юношите на висок скок, 400 и 800 метра гладко бягане. Три години по-късно, вече при мъжете, е съавтор на републикански рекорд в щафетата 4х400 м.

„Водеща е и ролята му в зимното общуване с нашите планини през втората половина на 50-те години: първи зимни изкачвания по северната стена на Мальовица, по „Славянския тур” на Злия зъб, на Куклата, втори зимни на „Варника” и Синаница. Не можем да отминем продължителните зимни траверси по Рила, Пирин, Стара планина или още по-дългите Рила – Пирин, заемащи години наред съществена част от разрядните изисквания“, допълва Бешев.

Джиджи ръководи екипа към първия български седемхилядник – пик Ленин 7134 м.

Атанасов има и научни трудове, посветени на алпинизма, както и ръководства за студенти.

„Когато се захванах с написването на нещо за Джиджи, аз, който многократно съм се вързвал на другия край на неговото въже, си давах сметка, че трудно ще обхвана всичко постигнато от един човек, достигнал 95-те години, ако 90 от тях са отдадени на планината и алпинизма. И ако този човек се казва Георги Атанасов – единственият професор по алпинизъм в света,“ завършва доц. Бешев.

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

error: Защитено съдържание !!