fbpx
събота, април 20, 2024
Новини

Почистване на Седемте Рилски езера

Почистване на района около Седемте рилски езера организира екологично сдружение „За Земята“ в партньорство с дирекцията на Национален парк „Рила“. То ще се проведе между 24 и 29 август тази година. От сдружението канят доброволци да се включат в акцията.

За желаещите да помогнат в почистването е предвиден палатков лагер, който ще бъде разположен в близост до старата хижа „Седемте езера“. Отпадъци ще се събират в района на езерата, близките върхове и скали.\n\nОт сдружението осигуряват вегетарианска храна.

Предвидена е минимална такса за участие, с която ще бъдат покрити разходите за храна, чували за смет, ръкавици и извозване на събраните отпадъци. Обсъжданата сума е около 7 лева, уточниха от екоорганизацията.

Към момента се очаква в акцията да се включат около 50-60 природозащитници, както и представители на парковата дирекция.

Има вероятност в почивните дни – 28 и 29 август да се присъединят и повече хора, предположи Десислава Стоянова, представител на екосдружението.

Желанието е събраните отпадъци да се извозят до пътя с коне, а по-нататък с транспорт. От организацията са против използването на съществуващия лифт, тъй като според тях той е незаконен.

При почистването ще има представители, както на парковата дирекция, така и на парковата охрана, каза Стефан Кирилов, говорител на Национален парк „Рила“.

По думите му, за реализиране на инициативата е издадена съгласувателна заповед на директора на парка. „Смятам, че няма да има много отпадъци, но това ще бъде ясно след първите два дни“, коментира говорителят на парка.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!