fbpx

Последното интервю с Ули Щек (ВИДЕО)

41-годишният швейцарски алпинист Ули Щек, който загина вчера под вр. Нупце в Хималаите, докато се аклиматизираше за изкачване на Еврест е дал последното си интервю само 6 дни преди да загине. С него на 24 април в Базовия лагер на Еверест разговаря журналист от индийското онлайн издание Dream Wanderlust.

Ето какво споделя Ули Щек пред камерата му:

Добро утро.

-Добро утро.

-Вие вече сте тук и ние сме много щастливи. Всеки по света би искал да разбере защо вие сте тук тази година.

-Много е просто, защото искам да катеря отново. Катерих тук през 2012 без кислород, сега искам да го направя по различен маршрут. Ако всичко е наред, бих искал също да изкача Лхотце в рамките на същата атака.

-Поздравления за вашия рекорд, счупвайки собствения си рекорд на Айгер. Колко пъти сте изкачвали Еверест?

-Изкачих го веднъж без кислород.

-Тази година има много алпинисти. Рекорден брой са тук, заради пермитите, получени през 2014 и 2015 г. Тези алпинисти тази година отново са тук. Много, от целия свят. Какво мислите за този трафик.

– Мога да разбера, тук са, като мен. Аз обичам да съм тук и мисля, че Еверест привлича много хора, и в това няма нищо лошо. Не мисля, че има проблем в това, че толкова много хора са тук. Мисля, че е много важно, когато идвате при Еверест, да знаете, че има много хора, така че имате избор да приемете или не, да дойдете или да не дойдете.

-Така, че трафикът няма да бъде проблем? Маршрутът към лагер 2-4 вече е отворен. Мислите ли, че ще има нови прозорци?

-Знаете, че аз не мога да предвидя какво ще е времето, но се надявам да има още прозорци. Мисля, че има много добри условия този сезон и, ако си късметлия и имаш няколко прозореца и нямаш проблем с хората, обикновено има повече прозорци. Трябва да си търпелив.

-Ули, какво искате да кажете на всички хора по света за този екстремен спорт?

-Мисля, че е много важно да следваш мечтата, сърцето си. Мисля, че всеки може да избере какво иска да катери, дали иска да катери. В края, мисля, че няма значение колко бързо, колко високо, важно е да си го избрал и да го искаш.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!