fbpx

Повишена е лавинната опасност в планините

Значителните снеговалежи през последните дни увеличават риска от падане на лавини, предупреждават от Планинската спасителна служба.  С оглед на продължаващите валежи и вятъра, обстановката в планините ще се усложнява, а степента на лавинна опасност ще расте. От спасителната служба препоръчват практикуването на ски и сноуборд да става само по маркираните писти. Движението във високата планина да се осъществява с голяма предпазливост, а при възможност походите да се отложат до стабилизирането на обстановката.

В Пирин лавинната опасност е значителна с тенденция към увеличаване. Новата снежна покривка е около 45 см. и продължава силно да вали. Вследствие на силните ветрове от последните дни, които често са сменяли посоката си, почти всички склонове са заредени със снежни дъски, лежащи на ледена основа, които сега са затрупани и натоварени от новата снежна покривка.

В Рила степента на лавинна опасност също е определена като значителна.

Значителна е и в Стара планина, където са паднали спонтанни лавини от мокър сняг, включително в гористия пояс.

Във Витоша лавинната опасност е средна до значителна, като падналия нов сняг е 30 до 40 см. във високите части. Възможно е свличане на снежни маси при допълнително натоварване в районите на Резньовете, горния край на Стената и Комините.

Информацията е актуална към 11.03.2017 г. Напомняме, че ПСС и БАССЕС редовно обновяват данните за лавинната опасност в планините и силно препоръчваме да следите сайтовете им, когато ви предстои излизане във високите части.

 

Прочети  ВНИМАНИЕ: Повишена лавинна опасност на Витоша

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.